IndyCar-coureur Van Kalmthout crasht en neemt titelkandidaten mee de muur in

Op de World Wide Technology Raceway in het Gateway Motorsports Park in de Amerikaanse staat Illinois werd zaterdagavond de laatste ovalrace van het seizoen in de IndyCar Series verreden. Dat leverde weinig succes op voor Rinus van Kalmthout en meerdere titelkandidaten.

De race ging van start met Will Power en Colton Herta op de eerste rij en Josef Newgarden naast Simon Pagenaud op rij twee, terwijl Rinus van Kalmthout vrijwel achteraan moest beginnen. Herta pakte bij de start de leiding, maar al na amper drie ronden volgde de eerste caution: in het middenveld raakten Ed Jones en Graham Rahal elkaar, waardoor ze beiden de muur in gingen.

Vlak voor de herstart tikte Ed Carpenter in het achterveld Dalton Kellett de rondte in, dus de caution duurde wat langer. Bij de herstart ging het alweer niet goed: teamgenoten Josef Newgarden en Simon Pagenaud raakten elkaar, waarbij Pagenaud schade opliep en er een stuk van zijn auto vloog - Newgarden, die in de bocht naar binnen kwam snijden, kon gewoon door, Pagenaud kon geen kant op.

In al het gedoe schoof Van Kalmthout op naar de tiende plek voor de volgende herstart, wat hij prima vol wist te houden tot zijn teambaas Ed Carpenter diens auto na 56 ronden in de muur hing. Alles en iedereen kwam tijdens de caution nieuwe banden en brandstof halen, behalve Sebastien Bourdais. Hij ging zo naar de leiding, Newgarden en Power gingen voorbij Herta en Van Kalmthout sloot aan op plek elf.

De herstart ging goed, de volgende bocht niet: Van Kalmthout tikte Scott Dixon aan en ging samen met kampioenschapsleider Alex Palou de muur in, einde verhaal voor die twee. Dixon kon hooguit nog achterin finishen als de boel gerepareerd kon worden, waardoor nummer twee Pato O'Ward in het kampioenschap erg lekkere zaken kon doen.

Met Newgarden, Power, Alexander Rossi en Herta voorop konden we weer eens door, waarbij met name Newgarden en Rossi zich los konden rijden van de rest. Net over de helft van de race volgde een rondje pitstops, waarbij Herta de leiding overnam van Newgarden. Dat duurde niet heel lang: minder dan tachtig rondjes voor het einde begaf zijn auto het en was zijn race voorbij.

Niet veel later eindigden de kansen voor Rossi: hij tikte de muur aan en had teveel schade om nog door te kunnen. De rest kon dat wel, met Newgarden, O'Ward, Power en nu ook Scott McLaughlin voorop. De slotfase was vervolgens eindelijk even rustig en in dezelfde volgorde bereikten ze de finish, met Newgarden als winnaar.