Mensen sterven in het gedrang voor de poort van vliegveld Kabul

Er heerst al dagen chaos rond het vliegveld van Kabul. Wanhopige mensen proberen bij de evacuatievliegtuigen te komen terwijl de poorten van het militaire vliegveld vanwaar de evacuaties plaatsvinden grotendeels gesloten blijven. Verscheidene mensen werden gisteren in de menigte 'doodgedrukt', er zijn al 7 doden geteld.

Volgens de Britse regering zijn er zeven mensen omgekomen in de menigte rond het vliegveld in Kabul. "Onze gedachten gaan uit naar de families van zeven Afghaanse burgers die op tragische wijze zijn omgekomen in de menigte in Kabul", aldus een verklaring van het ministerie van Defensie.

Een correspondent van de Britse omroep Sky News had eerder opnamen gemaakt van chaotische taferelen buiten de poorten van de luchthaven. Veel mensen waren uitgedroogd en wanhopig. Volgens de correspondent konden hulpverleners bij meerdere mensen geen teken van leven meer ontdekken, waarna ze in witte handdoeken werden gewikkeld.

Ondanks de grote hitte en de aanhoudende chaos blijven mensen in groten getale naar de ingangen van de luchthaven komen, zo meldt een ooggetuige. Hij is met zijn gezin om middernacht vertrokken naar het vliegveld in de hoop dat er dan minder mensen zouden wachten om binnen te komen en ze dichter bij de gate zouden kunnen komen. "We hebben tot nu toe nog geen uur geslapen", zei de persoon, die zegt op een lijst voor een vlucht te staan. "En nu brandt de zon op ons." Momenteel worden Britten regelmatig bij de ingang geroepen en naar het vliegveld begeleid. De mensen in de menigte, die allemaal hopen op een evacuatievlucht naar het buitenland, reageren agressief en blijven schreeuwen. "Maar we willen geen kans missen om binnen te komen."

Kinderen verliezen hun ouders in de menigte
Volgens berichten in de lokale media zijn er al meerdere kinderen verdwaald in de mensenmassa. Volgens een bericht van de televisiezender Ariana News zorgt een gezin uit de hoofdstad al een week voor een kind (6) dat vastzat in het prikkeldraad bij het vliegveld. Ondanks vele inspanningen zijn de ouders van het kind tot op de dag van vandaag niet te vinden, aldus de familie die het kind heeft opgevangen. De zesjarige jongen zei dat hij met zijn ouders naar het vliegveld was gereden om het land te verlaten. Zijn vader ging vooruit, maar toen viel de jongen. Kort daarna kon hij beide ouders niet meer zien. Lokale journalisten meldden op sociale media dat mensen foto's van vermiste kinderen op de luchthaven plaatsten.

Sinds de Taliban aan de macht kwamen in Afghanistan, hebben talloze Afghanen en buitenlandse burgers elke dag geprobeerd toegang te krijgen tot de luchthaven van de hoofdstad om met een van de evacuatievluchten het land uit te komen. De Duitse en Amerikaanse ambassades in Kabul hebben zaterdag hun burgers afgeraden om naar het vliegveld te komen.