FOK! Wat een weer: lokaal zware buien

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goeiedag!

Potverdrie, dit is de tweede versie van het weerbericht. Ik was al helemaal klaar na ruim een half uur typen, toen ik een verkeerde knop indrukte en het hele bericht was in één keer verdwenen. Ik had hem op moeten slaan, maar dat was ik helemaal vergeten. Dus ik kan nu opnieuw beginnen. Wat een ellende. Gelukkig ben ik een lieve jongen en is de PC en alles erop en eraan helemaal heel gebleven .

Even ter zake beste mensen. Er zijn buien op komst. Momenteel ligt er een lijn ten zuiden van ons land en nadert Zeeland nu snel. Inmiddels zit er ook al een flinke onweerskern in. Deze lijkt het gemund te hebben op de kustprovincies. Voor de rest lijkt het nu nog wel mee te vallen qua activiteit. Toch denk ik wel dat we de komende uren toenemende activiteit gaan zien. Lichte voorkeur lijkt er te zijn voor de zuidoostelijke helft. Daar is de onstabiliteit wat groter. 

Vanavond en vannacht trekken de meeste buien richting het noorden, maar zullen dan wel in activiteit gaan afnemen. Het zal geen koude nacht gaan worden. In de loop van de nacht zal zich een aparte storing ontwikkelen boven de noordelijke helft van het land. De neerslagactiviteiten zullen dan flink gaan toenemen. 

Momenteel zijn de modellen het niet helemaal met elkaar eens waar de zwaarste neerslag gaat vallen. In eerste instantie leek het noordwesten de favoriet, maar in de laatste uitvoer zien we de neerslag zich meer op het noordoosten gaan concentreren. Dit is dus even nowcasten. Als je eenmaal in de neerslag zit kan het urenlang met bakken uit de lucht komen. Wateroverlast is dan zeker mogelijk. De berekeningen liggen tussen de 50 en 100 mm. Het is dus nog even voorzichtig afwachten waar dit gaat gebeuren.

Overdag blijft het ook elders niet droog. Na het oplossen van nevel en laaghangende bewolking zullen er verspreid in het land enkele stevige regen- en onweersbuien gaan ontstaan. Ook deze kunnen een hele bak water brengen. Dit zal echter dan wel meer plaatselijk zijn. De grootste kans dat de zon nog even schijnt is in de zuidelijke helft. Buivrij zal het echter ook daar zeker niet zijn.

Bij dit alles ligt het kwik vrijwel overal rond de 20 graden. In intensieve neerslag wat lager. De wind heeft besloten om naar een noordelijke richting te draaien met een voorkeur voor noordoost. Op de Wadden kan het in de loop van de dag krachtig gaan waaien. Een windkracht 6 is dat. 

In ieder geval, het is even opletten de komende 24 uur. 

De nieuwe week zal op de meeste plaatsen overwegend droog verlopen. Een enkel buitje is op maandag nog wel mogelijk. De meeste zon lijkt voorbehouden te zijn aan de dinsdag en woensdag. Donderdag en vrijdag lijken helaas weer grotendeels bewolkt te gaan worden. De maxima liggen iedere dag rond de 20 graden. Heel normaal zomerweer dus.

Tot ziens!  

 
Is het een wolk? Nee, het is een golf aan het strand van Egmond aan zee (Foto: DJMO)
Is het een wolk? Nee, het is een golf aan het strand van Egmond aan zee (Foto: DJMO)
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.