Meisjes betast tijdens autorijles

Een 54-jarige rij-instructeur ging wel erg ver om zijn leerlingen het autorijden bij te brengen. Bij zeker twee meisjes ging hij zover dat zij hem aanklaagden voor misbruik.

Volgens hen legde hij zijn hand op hun bovenbenen en raakte hij hun borsten aan. Ook zou hij bij één van hen het hand in het kruis geschoven hebben. "Door de aanrakingen voelde ik me vies en alleen, ik wist niet meer wat normaal is", vertelt één van de twee slachtoffers voor de rechtbank in Den Bosch.

De instructeur had een 'logische reden' voor zijn ongewenste gedrag. Zijn hand op de knie zou moeten helpen met het druk geven op de pedalen en de hand op het bovenbeen zou rustgevend moeten werken. “Ik stond er niet bij stil dat dat anders binnen kon komen bij hen.“

Het aanraken van borsten kan hij zich niet herinneren, wel kleine kneepjes in de bovenarm, uiteraard bedoeld om de remdruk na te bootsen. Spijt heeft hij van zijn hand in de lies van één van de minderjarige meisjes. Daar maakte hij draaiende bewegingen, volgens het slachtoffer zo'n vier minuten. Waarom hij dat deed, kan hij niet vertellen. “Het gebeurde in het moment, niet uit lust.”

De meisjes mochten in de rechtzaal zelf ook het woord nemen. "Waar haal je het lef vandaan om dit bij een minderjarig meisje te doen terwijl ze nergens heen kan”, aldus één van hen. “Wij, meisjes van 16 en 17, zijn in deze levensfase het meest onzeker over onszelf en daar heb jij misbruik van gemaakt.” Het andere slachtoffer schaarde zich achter haar en bekritiseerde de instructeur. “Jij had alle controle en ik geen.”

“Ik heb het gevoel dat elke man op zo'n manier naar mij kijkt.” Bij het zien van een lesauto wordt ze emotioneel. “Misselijk van de herinneringen aan wat jij deed in die auto.”

De officier van justitie eiste acht maanden celstraf en vier maanden voorwaardelijk die de man moet uitzitten als hij opnieuw in de fout gaat. De officier vindt verder dat hij geen instructeur meer mag zijn en dat hij ruim vijfduizend euro aan schadevergoedingen moet betalen.