Schietpartij Plymouth: wegens 'incel'-link geclassificeerd als terrorisme

De schietpartij in Plymouth kan volgens de politie van Devon en Cornwall worden aangemerkt als een terreuraanslag.

In eerste instantie werd door het National Counter Terrorism Policing Network niet uitgegaan van een terroristisch motief voor de schietpartij. Maar na onderzoek naar de banden van de schutter met de 'incel'-beweging - wat staat voor onvrijwillig celibatair - kan dit worden herzien.

Afgelopen donderdagavond doodde Jake Davison (22) vijf mensen in een schietpartij die zo'n 12 minuten duurde.

Davison begon met het neerschieten van zijn moeder, Maxine Davison (51) voordat hij Sophie Martyn (3) en haar vader, Lee Martyn (43) doodschoot. Hij schoot vervolgens Stephen Washington (59) en Kate Shepherd (66) voordat hij het wapen op zichzelf richtte.

De politie van Devon en Cornwall had Davison's wapenvergunning in december vorig jaar geschorst wegens bezorgdheid over zijn geschiktheid om een wapen te bezitten, maar achtte hem geschikt na het volgen van een cursus woedebeheersing  en gaf hem vorige maand zijn wapen weer terug.

Een inwoner van Plymouth , waar de moordpartij plaatsvond, zei dat de familie van Davison behandeling had gezocht voor zijn geestelijke gezondheidsproblemen.

In een verklaring op maandag zei een woordvoerster van de politie: "Het besluit dat dit incident geen terroristisch incident is, is genomen door het National Counter Terrorism Network na een verwijzing van de politie van Devon en Cornwall. De status hiervan zal voortdurend worden beoordeeld en worden herzien als er nieuwe informatie aan het licht komt. We zijn ons bewust van Davison's interesse en betrokkenheid bij de Incel-beweging en zijn gebruik van verschillende online platforms, en dit vormt een belangrijk onderdeel van het lopende politieonderzoek."

Volgens de Britse wetgeving wordt terrorisme gedefinieerd als: "Het gebruik van of de dreiging met actie, zowel binnen als buiten het VK, bedoeld om een internationale overheidsorganisatie te beïnvloeden of om het publiek te intimideren. Het moet hiernaast als doel hebben om een politieke, religieuze , raciale of ideologische kwestie uit te dragen."

Na de schietpartij waren er discussies over de vraag of incidenten die werden aangewakkerd door de 'incel'-ideologie als terrorisme moesten worden aangemerkt.

Voormalig hoofdaanklager in het noordwesten, Nazir Afzal, zei: "Dat soort extreme vrouwenhaat van het type dat we hier en in termen van de incel-gemeenschap hebben gezien, is een bedreiging voor alle vrouwen en, uiteindelijk, voor al onze gemeenschappen."

Jonathan Hall, QC, de onafhankelijke beoordelaar van terrorismewetgeving, zei: "Het past nogal ongemakkelijk in de manier waarop de autoriteiten ideologieën begrijpen. Het lijkt deel uit te maken van rechts terrorisme, maar dat is het niet echt. In feite staat het er los van. Het is een ander soort ideologie."

Andere aanvallen gemotiveerd door de 'incel'-ideologie zijn de steekpartijen en schietpartijen in 2014 door Elliot Rodger (22) waarbij zes mensen omkwamen in Isla Vista, Californië.