'Halsema vertrouwt eigen politie-apparaat niet'

Femke Halsema, burgemeester van de hoofdstad, heeft eindelijk het preventief fouilleren door de Amsterdamse gemeenteraad weten te drukken. Ondanks de oplopende criminaliteit en geweld wilden de linkse partijen niet overstag om op deze manier het wapenbezit in De Lieve Stad terug te dringen.

Volgens hen zou het 'bewezen ineffectief' zijn en vooral 'stigmatiserend' voor de wijken waar het wordt toegepast. Blijkbaar gaat het er bij die partijen niet in dat het stigma voornamelijk komt door het oplopende geweld en wapenbezit in die wijken.

Halsema wist het plan in afgeslankte vorm toch door te zetten. Er komen dan ook 'waarnemers' om toe te zien dat de politieagenten niet discrimineren. Een compromis dat niet goed valt in de hoofdstedelijke politiek.

"De inzet van ‘waarnemers’ getuigt van groot en onterecht wantrouwen in onze politie. Het is een knieval van Halsema aan GL en D66, die de politie structureel verdacht maken en het broodnodige preventief fouilleren al jaren frustreren", aldus Annabel Nanninga van JA21.

Ook oud-politiewoordvoerder Klaas Wilting is in de digitale pen geklommen om zijn onvrede te uiten. "Het is absurd. Een regelrechte schande. Het betekent dat de politie dus niet wordt vertrouwd. De korpsleiding had zich hier met hand en tand tegen moeten verzetten. Ik kan me er boos over maken. Omdat ik weet dat we goede politie hebben. Natuurlijk gaat er wel eens wat fout. Maar dit is een klap in het gezicht van agenten die dagelijks voor ons vechten.”

Er zijn vacatures uitgeschreven voor de functie van waarnemer. Echt storm loopt het nog niet. Slechts 22 mensen hebben zich aangemeld om politieagentje van een politieagent te spelen. De controles beginnen in september in de Bijlmer, Burgwallen Nieuwe Zijde, Geuzenveld, de Dapperbuurt en de Waterlandpleinbuurt.