OS: Historisch niet-Russisch goud in ritmische gymnastiek

Ook de ritmische gymnastiek op de Olympische Spelen in Tokyo zit er weer op. De sport kent twee onderdelen, de individuele allround en de groepswedstrijd, en dat is in principe een kwestie van kijken wie de medailles achter Rusland pakt.

Individueel
Na de Spelen van Rio kwamen tweelingzusjes Dina en Arina Averina opzetten, waarbij Dina drie keer op rij de allroundtitel pakte, met twee keer Arina op zilver. De Israëlische Linoy Ashram werkte zich echter steeds dichter naar de top en in de individuele wedstrijd sloeg ze toe: met de hoepel, bal en knotsen noteerde ze de beste score en met het lint liet ze net niet genoeg liggen om het goud te verspelen.

Dina Averina evenaarde Ashram's score met de bal en was een stuk beter met het lint, maar het was nét niet genoeg en ze moest genoegen nemen met zilver. Zus Arina pakte zelfs niet eens een medaille, want Alina Harnasko uit Wit-Rusland wist dat duel nét te winnen. Het was de eerste keer sinds de door de Sovjets geboycotte Spelen van 1984 dat iemand uit een niet-(voormalig)Sovjetland het goud pakte.

Groep
Doorgaans fietst Rusland simpel naar het goud, maar heel af toe krijgen ze enige uitdaging. In de kwalificaties was Bulgarije verrassend het best...en in de finale wisten ze dat te herhalen. Zowel met vijf ballen als met drie hoepels plus twee knotsen noteerde het vijftal de beste score, goed voor goud. De Russinnen lieten het met name bij de ballen liggen en moesten genoegen nemen met zilver, Italië pakte knap het brons.

Spanje won in 1996 goud toen de groepswedstrijd debuteerde, sindsdien ging het goud tot zondag altijd naar Rusland.