Taliban verovert Kunduz

In Afghanistan hebben de islamitische Taliban de controle over de stad Kunduz in het noorden van het land overgenomen. Dat hebben verschillende provincieraden bekendgemaakt. De islamisten hebben de belangrijkste overheidsinstellingen ingenomen. Afghaanse soldaten en Taliban-strijders hadden eerder zware gevechten geleverd in het centrum van Kunduz.

Alleen het vliegveld is nog niet in handen van de Taliban, meldt de BBC. De militie heeft de stad wekenlang belegerd. De Taliban heeft de afgelopen dagen drie provinciehoofdsteden veroverd, meest recentelijk Sar-i-Pul - ook in het noorden van het land. Saranj en Schiberghan waren eerder gevallen voor de islamistische strijders. Sinds de terugtrekking van de internationale troepen heeft de militie toenemende terreinwinst kunnen boeken.

Bij een aanslag in de hoofdstad Kabul is een piloot van de Afghaanse luchtmacht om het leven gekomen. Hij reed in burger in zijn auto toen een bom op het voertuig ontplofte. Vijf voorbijgangers raakten hierbij gewond.

Volgens het Afghaanse ministerie van Defensie blijven de VS, die het terugtrekken uit Afghanistan bijna hebben voltooid, luchtaanvallen uitvoeren in het land. Een Taliban-bijeenkomst in de stad Schiberghan werd aangevallen met B-52-bommenwerpers, aldus een woordvoerder op Twitter. De Amerikaanse militaire missie in Afghanistan eindigt op 31 augustus.