OS: Geen medaille voor Nederland op ploegkoers, goud voor favorieten Denemarken

In de olympische ploegkoers is het Nederland niet gelukt om een medaille te behalen. Het goud ging naar favoriet Denemarken dat in de ploegkoers net wat sterker was dan Groot-Brittannië en Frankrijk.

Jan Willem van Schip en Yoeri Havik begonnen nog goed aan de olympische ploegkoers. Ze deden steeds goed vooraan tijdens de sprints en halverwege de wedstrijd reden ze nog op een derde plaats, maar na een aanval van Frankrijk, waar de Fransen een hoop punten pakte, zakte Nederland een plek in de stand.

Frankrijk werd weer ingelopen, dankzij het werk van vooral Groot-Brittannië en Denemarken. Ook Nederland was actief in de achtervolging en dat zou ze later opbreken. Ze kwamen nooit meer echt in de wedstrijd en Oranje was kansloos voor de medailles.

Toch werd het nog wel spannend wie welke medailles kreeg. België ging in het slot ten aanval en de Belgen leken op weg naar een bronzen medaille, maar werden uiteindelijk nog bijgehaald door de Britten, die dankzij winst in de slotsprint nog naar het zilver gingen. Denemarken pakte het goud en het brons was voor Frankrijk, net voor België. Nederland moest genoegen nemen met een vijfde plaats.