OS: Eerste Keniaanse dubbelslag ooit op vrouwenmarathon

De olympische marathon bij de vrouwen in Sapporo is een flinke slijtageslag geworden. Vanwege de warmte werd de start zelfs nog een uur naar voren gehaald, maar ook om zes uur 's ochtends was het al warm in de Japanse metropool.

Het beeld in het eerste deel van de wedstrijd was lekker overzichtelijk: een grote groep, waar achteraan langzaam de één na de ander af begon te wapperen, resulterend in vooral een zeer langgerekt lint van tientallen loopsters.

Na een dikke 25 kilometer moest Europees kampioene Volha Mazuronak uit Wit-Rusland langzaam afhaken, met de dertig kilometer in zicht wapperde ook de Keniaanse wereldkampioene Ruth Chepngetich uit de kopgroep van inmiddels nog negen dames.

Namens Kenia zaten Peres Jepchirchir en wereldrecordhoudster Brigid Kosgei nog in de kopgroep, Lonah Chemtai Salpeter zat er voor Israël in, Molly Seidel namens de VS, Roza Dereje voor Ethopië, met ook nog de Duitse Melat Kejeta, de Japanse Mao Ichiyama, Eunice Chumba uit Bahrein en de Namibische veterane Helalia Johannes.

Kort na de dertig kilometer haakte Johannes af bij de kopgroep, al snel werd ze - net als Chepngetich - opgeraapt door de nog keurig lopende Mazuronak. Chepngetich hield het een paar kilometer later voor gezien, ook Kejeta en Dereja haakten af en Ichiyama moest het ook laten gaan - zo waren er nog vijf dames over in de kopgroep.

Chumba waaide er met dik zes kilometer te gaan ook beetje bij beetje af, Seidel hield nog knap stand bij Jepchirchir, Kosgei en Salpeter. De Amerikaanse moest er twee kilometer later ook af, net als Salpeter iets later, maar voor de Israëlische ging het fout: het motortje was totaal opgeblazen en ze stond ineens aan de kant, waardoor Seidel toch op brons liep.

Met minder dan twee kilometer te gaan kreeg Kosgei het in rap tempo zwaar en moest ze lossen bij Jepchirchir, die hard op weg ging naar goud. In 2:27.20 uur pakte de Keniaanse het olympisch goud, Kosgei finishte zestien seconden later - de eerste Keniaanse dubbelslag ooit op de vrouwenmarathon - en een dolgelukkige Seidel pakte op 26 seconden het brons, ruim voor Dereje, Mazuronak en Kejeta.

In 2:37.05 uur finishte de Nederlandse Andrea Deelstra als 44e, Jill Holterman zat daar nog een stuk achter.