Hiroshima staat stil bij "Little Boy"

Vandaag is het 76 jaar geleden sinds de verwoestende atoombom "Little Boy" op Hiroshima werd gedropt door de Amerikanen. De stad herdacht de eerste atoombom in de geschiedenis met een kleine ceremonie. Overlevenden, familieleden, politici en hoogwaardigheidsbekleders woonden het belangrijkste evenement in de stad bij om de slachtoffers te herdenken en op te roepen tot wereldvrede.

Vanmorgen om 8.15 uur - het exacte tijdstip waarop de Amerikaanse bommenwerper "Enola Gay" op 6 augustus 1945 de atoombom op Hiroshima liet vallen - hielden de deelnemers een stil gebed. 

De bom kwam 580 meter boven de grond tot ontploffing. De stad werd door de explosie van de bom geheel verwoest, en 78.000 mensen kwamen in een fractie van een seconde om. Vele tienduizenden personen raakten gewond en zwaar verbrand. Enkele minuten na de explosie vielen er dikke regendruppels, zwart van de as en rook en zwaar radioactief besmet, op de stad. 

Drie dagen na Hiroshima dropten de VS een tweede atoombom op Nagasaki. Kort daarna gaf het Japanse rijk zich over. Tegenwoordig is Hiroshima een wereldwijd symbool voor oorlog - en voor vrede.

Door de na-effecten als gevolg van de radioactieve straling liep het dodental uiteindelijk op tot ongeveer 140.000 eind 1945.