FOK! Wat een weer: geluk of pech?

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hallo allemaal!

Geluk of pech? Dat is een vraag die mij deze dag erg bezig hield. Ik zei het gisteren al dat de buien met name meer landinwaarts zouden gaan vallen, maar het is echt een stuk heftiger geworden dan ik en misschien ook andere weerkundige hadden kunnen vermoeden. Ik vind het zelf echt wel schrikbarend hoe snel die buien zich ontwikkelden tot echt heftige onweersbuien. De omstandigheden waren wel vrij gunstig in de atmosfeer, maar je ziet het de laatste tijd ook steeds vaker gebeuren in gebieden die tot de droogste van ons land behoren.

Neem nou de Kop van Noord-Holland. Het is al vaker raak geweest daar dit jaar, maar ook vandaag ging dat weer zo makkelijk. Dit is echt totaal onlogisch voor het in de lente en deels zomer zo zonnige en droge gebied. Het was daar wel vrij lokaal, doch echter ook behoorlijk heftig.

In de rest van het land met uitzondering van het zuidwesten en deels westen was het ook goed raak. Heel heftige buien met ook erg agressief onweer trokken vanaf het midden van het land naar het noordoosten. Zowel voor de hoofdlijn als daarachter ontstonden ook nog spontaan nieuwe buien. Het enige 'geluk' dat veel mensen hebben gehad is dat de treksnelheid erg hoog was. Anders waren er echt serieuze problemen gekomen.

Ondanks die hoge vaart van de buien viel er toch op sommige plaatsen 20 mm of nog wat meer. Ook het onweer was erg actief met voornamelijk CG-ontladingen wat het nog eens extra gevaarlijk maakte.

In het zuidwesten bleef het op veel plaatsen droog of viel er slechts een enkele bui. Ik heb hier in Haarlem een korte bui gehad waar in 10 minuten 5 mm uit viel. Daarna stabiliseerde de atmosfeer snel. Sterker nog, het werd buitengewoon onaangenaam zo hartje zomer. Het was een paar uur helemaal bewolkt en donker. Ook stond er dus die nare zuidelijke wind en was het maar 18 graden. Nee mensen, dit was voor mij het absolute dieptepunt van deze zomer.

Ik zeg het niet snel, maar toen de zon er doorheen begon te breken was dat echt even een opluchting. Inmiddels begint het weer een beetje bewolkt te worden. Zo donker en grauw als vanmiddag is het echter niet.

Ook vermeldenswaardig is het heel zware onweerscomplex dat vanuit Engeland de Noordzee oversteekt. Ook daar ligt de snelheid vrij hoog in, maar in dat complex waren gigantische neerslagintensiteiten te zien en ook enorme bliksemactiviteit. Dit had je niet boven land moeten hebben, alleen voor de fanatiekelingen misschien.

Ook de komende dagen zal ik misschien nog wel met dit soort verhalen komen. Het blijft tot en met maandag erg onrustig in de atmosfeer.

De komende uren zullen de buien geleidelijk aan toch moeten gaan afnemen. Het complex boven de Noordzee lijkt de Wadden te gaan missen. In de nacht is het ongeveer 14 graden. In het zuiden van het land zou er wel wat regen kunnen vallen. Ik denk echter wel dat de grootste activiteit ten zuiden blijft. Aan het einde van de nacht kan er aan zee een bui vallen.

Morgen ook weer zo'n dag. We beginnen wel met zonnige perioden, maar die bui aan zee is in de kustprovincies ook mogelijk. In de middag passeert er dan een nieuwe gebied met mogelijk fikse buien. Dit hangt ook weer samen met een trog. Uiteraard is onweer mogelijk en ook weer vrij veel neerslag. Daarna klaart het wel weer even op, want ik verwacht dat ook morgen de treksnelheid vrij hoog is. Aan het einde van de avond nadert een nieuwe trog in combinatie met kustconvergentie de westelijke stranden. Dit kan ook best wel weer pittige buien gaan brengen. Dit bespreek ik morgen wel.   Ook morgen is het rond de 20 graden en de wind is wel iets minder uit een zuidwestelijke richting.

Genoeg gesproken. Morgen ben ik er weer.  

Fijne avond!

Oplossende bui (Foto: Pukeko)
Deze wolk gaf de geest op dit moment. Hij bereikte wel het buienstadium, maar dan ook maar net. Heel mooi. (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.