OS: Cubaanse bokser vernedert Russische wereldkampioen in finale

Op de Olympische Spelen in Tokyo zijn weer drie finales afgewerkt in het boksen en dat leverde met name bij de zwaargewichten een ongeëvenaarde prestatie op, hoewel het daar in elk geval niet spannend was.

Lichtzwaargewicht mannen (-81kg)
Arlen Lopez won in 2016 olympisch goud in het middengewicht en ging vervolgens een gewichtsklasse omhoog. Hij opende met overtuigende zeges op de Algerijn Mohammed Houmri en de Mexicaan Rogelio Romero, waarna hij in de halve finales tegen zijn voor Azerbeidzjan uitkomende landgenoot Loren Alfonso voor het eerst één ronde verloor.

In de finale stond Lopez tegenover de Brit Benjamin Whittaker, bezig aan zijn laatste amateurtoernooi. Whittaker won van Jorge Vivas uit Colombia, de Egyptenaar Abdelrahman Oraby en - met wat moeite - de Braziliaan Keno Machado. De Russische favoriet Imam Khataev was de volgende die sneuvelde en zo stond de mooie finale klaar.

Whittaker probeerde wat hij kon in de eindstrijd, maar vooral in de eerste ronde kon hij de Cubaan nauwelijks aanraken. Lopez had het er in de tweede ronde iets moeilijker mee, maar won de ronde wel en kon het goud in de derde ronde soepel naar huis boksen. Brons was voor Khataev en Alfonso, de verliezend halvefinalisten.

Vedergewicht mannen (-57kg)
Duke Ragan staat aan het begin van een profcarrière, maar wilde nog wel graag de switch terug maken voor een olympisch optreden. Hij plaatste zich en rekende gelijk af met de Fransman Samuel Kistohurry, waarna ook Serik Temirzhanov uit Kazachstan, de Ier Kurt Walker en de verrassende Ghanees Samuel Takyi er aan moesten geloven.

Ook Albert Batyrgaziev uit Rusland is bezig aan een nog jonge profcarrière, in Rio opende hij met winst op de Dominicaan Alexy de la Cruz en de Mongoliër Erdenebatyn Tsendbaatar, waarna hij een grote naam aan de kant moest zetten: Lazaro Alvarez uit Cuba, drievoudig wereldkampioen in iets zwaardere gewichtsklasse en vicewereldkampioen in het vedergewicht.

Batyrgaziev en de Amerikaan Ragan namen het in de finale tegen elkaar op, waarbij de Rus aanvankelijk beter was. In de derde en laatste ronde kon Ragan er wat beter bij, maar het was niet meer genoeg om de benodigde juryleden mee te krijgen, daar was een knockout voor nodig geweest. Goud voor Batyrgaziev dus, zilver voor Ragan en brons voor verliezend halvefinalisten Alvarez en Takyi - Ghana's vijfde medaille ooit en pas de eerste sinds 1992.

Zwaargewicht mannen (-91kg)
Jarenlang domineerde Julio Cesar La Cruz het lichtzwaargewicht: olympisch goud in 2016, vier wereldtitels van 2011 tot en met 2017. De Cubaan maakte de overstap naar het zwaargewicht en in Tokyo was hij fenomenaal: Elly Ochola uit Kenia, de Spanjaard Emmanuel Reyes en de Braziliaan Abner Teixeira konden er weinig aan doen.

In de finale stond La Cruz tegenover de Rus Muslim Gadzhimagomedov, de Europees- en wereldkampioen. De Rus rekende simpel af met Abdelhafid Benchabla uit Algerije en de Duitser Ammar Abduljabbar, in de halve finales was de Nieuw-Zeelander David Nyika niet opgewassen tegen de grote Rus.

De finale kon een schitterende strijd worden en dat werd het ook...van één kant. La Cruz bokste een werkelijk fenomenaal gevecht met nagenoeg perfect voetenwerk. Gadzhimagomedov probeerde wat hij kon, maar alles ging mis en hij werd weggezet als ware hij een amateur. Eén onoplettend momentje van La Cruz zorgde ervoor dat hij even een tik op het hoofd kreeg, maar dat viel allemaal wel mee.

Ook in de beslissende derde ronde kon Gadzhimagomedov helemaal niks met de aalgladde Cubaan, die alles wegdanste alsof het geen enkele moeite kostte. Alle juryleden wezen hem uiteraard aan als olympisch kampioen na misschien wel de makkelijkste partij van iemand tijdens deze Spelen. Brons was voor Nyika en Teixeira.