OS: Koningsnummer van de Spelen kent slopend afscheid in Japanse hitte

Op de Olympische Spelen in Tokyo - in dit geval eigenlijk in Sapporo - zijn voor de laatste keer de medailles vergeven op het enige échte koningsnummer van de sport: de vijftig kilometer snelwandelen, de ultieme uithoudingstest, al sinds vóór de Tweede Wereldoorlog op het programma. Vanaf Parijs 2024 verdwijnt het tot verdriet van de echte sportliefhebber, en tot nog groter verdriet wordt het vervangen voor een slechts 35 kilometer korte gemengde estafette.

Luo Yadong uit China was de eerste aanvaller, maar wereldrecordhouder Yohann Diniz zette de pas erin en ging er achteraan. De Fransman moest na een kleine zes kilometer wel even een korte stop maken: hij dook het toilet in, mogelijk om te voorkomen dat hij - zoals in Rio de Janeiro - met leeglopende darmen te maken kreeg.

Niet veel later leek Diniz weer inwendige problemen te hebben, na tien kilometer lag hij al bijna twee minuten achter de grote groep, waar men Luo keurig in het vizier hield. In de kilometers erna begon Diniz langzaam maar zeker de achterstand goed te maken en na bijna twintig kilometer was hij er bijna weer...tot hij een slechte 'pitstop' kende en weer flink tijd verloor.

Met de dertig kilometer in zicht liep er nog altijd een aardige groep op kop, maar Diniz bleef het moeilijk houden: dit keer stopte de Fransman zelfs even langs de kant, waar hij in gesprek was met zijn coach. Na een dikke minuut zette hij er toch de pas weer in, maar nog eens een paar minuten later leek het definitief klaar: hij maakte een kruis met zijn armen en ging erbij zitten.

De Pool Dawid Tomala bepaalde lange tijd het tempo in de leidende groep en na een kleine dertig kilometer liep hij zich langzaam los van de rest. Olympisch kampioen Matej Toth uit Slowakije moest het tempo van de groep laten gaan, waar nog zeven man achter Tomala aan liepen. De Pool had er wel behoorlijk stevig de pas in en na veertig kilometer had hij bijna drie minuten voorsprong.

Met een kilometer of acht te gaan had de Japanner Kawano Masatora een probleem, maar hij herstelde zich rap en voegde zich bij de Spanjaard Marc Tur, de Canadees Evan Dunfee, João Viera uit Portugal en de Duitser Jonathan Hilbert - die vijf vormden de groep waar gestreden werd om het zilver en brons, want Tomala leek toch echt wel gezien.

Viera haakte af, Dunfee moest met een kilometer of vier te gaan ook afhaken en ook Kawano kon het niet meer aan. Hilbert en Tur liepen weg en streden om zilver en brons, terwijl Tomala relatief rustig en zonder risico naar de finish kon om de allerlaatste olympische kampioen ooit te worden op de schitterende uithoudingstest in 3:50.08 uur.

Hilbert zag Tur ondertussen afhaken en liep naar het zilver, nog maar een dikke halve minuut achter Tomala. Dunfee had de versnelling gevonden, benaderde Tur en raasde de Spanjaard voorbij naar toch wel verrassend brons, waar de sympathieke Canadees bijzonder gelukkig mee was. Er was verder nog een 35e plek voor Jesus Angel Garcia in 4:10 uur, de achtste en laatste achtereenvolgende olympische kilometer voor de Spaanse legende, wereldkampioen in 1993 en inmiddels 51 jaren jong.