OS: Waterpolosters Spanje en VS herhalen WK-finale

De Spaanse waterpolosters krijgen in de olympische finale een herkansing voor de verloren finale op het WK in 2019. Geheel volgens verwachting wist de Verenigde Staten hun plek in de finale ten koste van Rusland veilig te stellen, terwijl Spanje weinig moeite had met Hongarije. Voor de VS betekent dit dat het team sinds de toevoeging van het dameswaterpolo nog altijd geen finale gemist heeft. Voor Spanje is het na 2012 de tweede keer dat het land in de finale staat.

De dag begon met de eerste wedstrijd voor de plekken 5 tot 8 tussen China en Nederland. Nederland had geen enkel probleem met het tot dusver verrassende China en won de wedstrijd met 6-13. De tegenstander om plek 5 wordt Australië, dat met moeite langs Canada wist te komen. Aan het einde van de reguliere speeltijd luidde de stand 10-10, dus een strafworpenserie moest voor het eerst dit toernooi het verschil gaan maken. Deze wonnen de Australiërs met 4-2.

Het in de groepsfase tegenvallende Rusland schakelde in de kwartfinale niet alleen verrassend Australië uit, maar ging ook lange tijd aan de leiding in de halve finale tegen de VS. Richting het einde van de eerste helft stond Rusland zelfs met 7-4 voor. De VS wist echter in de slotminuut van de eerste helft dit verschil terug te brengen naar 7-6 en kon enkele minuten na rust voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong komen. Rusland kon nog lange tijd bij blijven, maar na de 11-11 vijf minuten voor tijd kwam het team niet meer aan scoren toe. Uiteindelijk won de VS met 11-15.

Tussen Spanje en Hongarije is het in tegenstelling tot de eerdere halve finale geen moment echt spannend geworden. Spanje wist in een felle eerste periode de meeste kansen te creëren en kwam zo al vroeg op een 2-0 voorsprong. In de tweede periode bleef Hongarije tekort komen en werd er zelfs tegen een 5-1 achterstand aangekeken. Alleen een fraai doelpunt van Anna Illes in de slotseconden van de eerste helft wist Hongarije nog in de wedstrijd te houden. Spanje bleef echter de overhand houden en kon in de laatste periode alvast krachten sparen voor de finale van zaterdag: de wedstrijd werd gewonnen met 8-6.