FOK! Wat een weer: onbetrouwbaar, of toch wel?

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goeiedag!

Jantje lacht of Jantje huilt. Elke dag is weer anders. Ik haalde dat gisteren ook al aan dat de situatie behoorlijk ingewikkeld is. Er zouden vandaag behoorlijke buien kunnen vallen en dat is ook wel gebeurd. In het midden waren er een aantal en ook in Gelderland en later ook in Drenthe en deels Overijssel bleef het ook niet droog. Toch waren de buien heel erg lokaal en ook veel korter in levensduur. Dat wil niet zeggen dat er niet een plens naar beneden is gekomen, maar zover ik weet is er op de meeste stations die een bui hadden niet meer dan 10 mm gevallen. Dit zou echter dus heel lokaal een stuk meer kunnen zijn, maar dat is vooralsnog nergens gemeld.

Gisteravond viel er trouwens op Schiphol nog 31 mm. Vandaag was het hier en ik denk ook op veel meer andere plaatsen een komen en gaan van stapelwolken. Het leek er echt op dat er veel en zware buien konden ontstaan, maar een echte trigger leek toch te ontbreken. Misschien te weinig vocht in combinatie met een zwakke inversie en ook te weinig stroming op hoogte. Ik zei het al: er waren dus wel degelijk buien, maar bij lange na niet overal.  

Momenteel zien we er nog een paar zwerven in Flevoland en in het noordoosten. Deze zijn nu wel in activiteit aan het afnemen en zijn met een uurtje wel verdwenen.

Vanuit het zuidwesten komt er wel een zwakke storing onze kant op. De bewolking zal dan ook gaan toenemen, maar het zal pas heel laat zijn als het gaat regenen vanuit Zeeland. Ook heb ik zeker niet de indruk dat dat veel gaat worden. 

Morgenochtend starten we dan nog wel met bewolking en misschien nog een spat in het oosten. Daarna klaart het vanuit het westen op. De lucht lijkt echter wel een stuk onstabieler te zijn dan vandaag en daardoor is mijn gedachte dat er meer en ook zwaardere buien gaan vallen. Onweer is mogelijk en wateroverlast sluit ik ook niet helemaal uit.

Ook voor morgen is het devies: dit kan hier zijn, maar ook daar. De voorkeur voor de buien lijkt toch vooral het binnenland te zijn. In de kustprovincies verwacht ik eigenlijk wel een droge dag morgen. Het is wel koel morgen met slechts 20 graden. Er staat opnieuw heel weinig wind.

Ook de dagen erna blijven de voorspellingen onbetrouwbaar. Tot en met dinsdag kunnen er verspreid in het land flinke buien met onweer tot ontwikkeling komen. Toch zullen er zeker ook plaatsen zijn die het deze periode droog zullen houden. De kans op een bui is in het westen in de nacht en vroege ochtend het grootst en in het binnenland meer in de middag. Bij dit alles ligt het kwik de komende dagen rond de 20 of 21 graden.

In de omgeving van Purmerend. (Foto: Pukeko)
Een hele mooie foto van een zonsondergang in de buurt van de Purmerdijk. (Foto:Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.