OS: Eerste olympisch sportklimgoud naar Spaanse tiener

Op de Olympische Spelen in Tokyo is de allereerste olympisch kampioen in het sportklimmen gekroond. Dat werd gedaan met de combinatiewedstrijd, de vorm van het klimmen die olympisch is gemaakt en de drie disciplines bij elkaar zet: speed, boulder en lead.

Bij het speedklimmen gaat het er om een vijftien meter hoge muur met vastgesteld patroon zo snel mogelijk te beklimmen. Na een knockoutfase ging de winst daar naar de pas 18-jarige Spanjaard Albert Ginez Lopez, mede geholpen door een blessure van de enige speedspecialist in de acht man tellende finale: de Fransman Bassa Mawem was geblesseerd geraakt. Narasaki Tomoa uit Japan pakte de tweede plek, voor Mawem's broer Mickaël en de Tsjechische legende Adam Ondra.

Het boulderen bestaat in de combinatiewedstrijd uit drie boulderproblemen, waar men telkens vier minuten de tijd voor heeft. Het doel is om zoveel mogelijk toppen te bereiken en de Amerikaan Nathaniel Coleman deed dat het beste: twee stuks, als enige. Mawem pakte er een tweede plek op, Narasaki werd derde en Ondra en Gines Lopez slechts zesde en zevende. De uitslagen van de losse onderdelen worden met elkaar vermenigvuldigd voor de totaaluitslag, dus een hoge score is bepaald niet lekker.

De combinatiewedstrijd wordt afgesloten met het leadklimmen, waar men één kans heeft om zo hoog mogelijk op de muur te komen. Gines Lopez deed dat uitstekend, maar Ondra deed het beter en Duffy voegde zich er nog tussen. Wereldkampioen Jakob Schubert was als laatste aan de beurt en daarmee kon de Oostenrijker het goud bepalen, hoewel hij dat zelf niet meer kon winnen.

Bij een eerste plek voor Schubert zou hij het brons pakken en was het goud voor Gines Lopez, voor Coleman. Een tweede of derde plek voor Schubert zou goud opleveren voor Ondra, met zilver en brons voor Gines Lopez en Coleman, terwijl de Spanjaard bij plek vier voor Schubert dan weer goud zou pakken. De Oostenrijker klom indrukwekkend, werkte zich door de laatste grepen...en ging voorbij Ondra's prestatie naar de leadwinst, waarmee Gines Lopez de titel pakte, voor Coleman en Schubert.