IsraŽl valt specifieke doelen in Libanon aan als vergelding na Libanese raketaanval

Voor het eerst in zeven jaar vielen Israëlische gevechtsvliegtuigen doelen in Libanon aan. Eerder had Libanon raketten op Israël afgechoten. Volgens Israël zijn nu de locaties van waaruit de raketten werden afgevuurd beschoten.

De lanceerinrichtingen van waaruit de raketten werden afgevuurd, werden 's nachts tijdens luchtaanvallen geraakt, aldus de Israëlische strijdkrachten. Ze vielen ook een doelwit aan van waaruit Israël in het verleden was aangevallen.

Waarschuwing uit Israël
Het Israelische leger waarschuwde voor verdere pogingen om Israël en zijn burgers schade toe te brengen. Libanon was verantwoordelijk voor alle acties die van zijn grondgebied zijn uitgevoerd, volgens Israël.

Volgens informatie van Libanese veiligheidsgroepen vonden de aanslagen vooral plaats in het gebied rond het dorp Mahmudijah nabij de Israëlisch-Libanese grens. Aanvankelijk vielen er geen doden of gewonden. Het Libanese leger zei dat het patrouilles naar het grensgebied had gestuurd, controleposten had opgericht en op zoek gaat naar de daders van de raketaanvallen op Israël.

Libanon: "Agressieve bedoelingen"
De Libanese president Michel Aoun zei dat het de eerste keer sinds 2006 was dat Israël zijn luchtmacht had ingezet tegen Libanese dorpen. Dit suggereert agressieve bedoelingen. Libanon zal een klacht indienen bij de Verenigde Naties.

In Libanon zijn woensdag drie raketten afgevuurd. Twee van hen landden in Israël, één viel in Libanon, volgens een verklaring van het leger. Het leger reageerde met artillerievuur. Volgens informatie uit Libanese veiligheidskringen zijn aanvankelijk zes Israëlische granaten in Libanon geland. Er waren geen meldingen van verwondingen aan beide kanten.

Israël en Libanon zijn officieel in oorlog. Er zijn al langere tijd spanningen aan de grens. De Libanese sjiitische militie Hezbollah, die nauw gelieerd is aan Iran, ziet Israël als een aartsvijand.