OS: Zilver ťn brons op zevenkamp voor Nederland

Nederland heeft twee medailles weten te behalen op de Olympische zevenkamp. Na zes onderdelen was duidelijk dat Anouk Vetter er goed voor stond voor zilver en ook nog miniscule kansen had op goud. Emma Oosterwegel stond 1 punt achter de bronzen positie, al was er ook nog gevaar van achteruit.

Oosterwegel was een van de snellere loopsters in de serie, maar de snelste was Noor Vidts. De Belgische moest drie seconden goed maken op Oosterwegel. Oosterwegel moest op haar beurt sneller lopen dan Kendell Williams, maar het verschil met de Amerikaanse was het kleinst mogelijke. Vidts en Williams begonnen er rap aan, terwijl Oosterwegel iets rustiger aan deed. Toen Vidts echter een versnelling plaatste wist Oosterwegel dat ze mee moest gaan, zonder te vroeg in de totale verzuring te raken. Vidts liep Oosterwegel op een gaatje, maar dit gat werd nooit groot, terwijl Williams geen factor meer was. Op de finish verloor ze in totaal 1.5 seconden, genoeg voor brons.

Vetter kon het Nafi Thiam eventueel nog lastig maken door 4.5 seconden voor haar te finishen, maar het is algemeen bekend dat Vetter niet al te rap op de 800 meter is. Vetter probeerde het nog wel door op het begin op de Belgische te lopen, maar uiteindelijk zat het er niet in: Thiam liep bij Vetter weg, die uiteindelijk vooral de zilveren positie en een nieuw Nederlands record probeerde te lopen. Dit lukte gemakkelijk. Goud was voor Thiam met 6791 punten, Vetter scherpte het NR aan naar 6689. Oosterwegel scoorde 6590, bijna 300 punten meer dan dat ze ooit had gedaan, een absolute topprestatie voor haar.

Bij de mannen moesten er nog twee onderdelen afgerond worden in de middagsessie. Het speerwerpen ging goed voor Damian Warner, zodat de Canadees naar de barrière van de 9000 kon gaan op de laatste afstand van 1500 meter. Daarachter stelde Kevin Mayer het zilver veilig, de Fransman gooide vrij uit het niets een PR van 73 meterm een prachtige worp. Pierce LePage en Ashley Molomby hadden een strijd om plaats 3, maar bij het polsstokhoogspringen waren de kaarten daar ineens anders geschud dan voorheen: Molomby was daar een mooie voorsprong niet kwijtgeraakt. Bij het speerwerpen deden ze ongeveer hetzelfde. Een nieuwe medaillekandidaat kwam daar wel bij: De Amerikaan Garrett Scantling gooide 69 meter en daarmee stond hij in punten niet meer zoveel achter op Molomby.

In de afsluitende 1500 meter moesten de Canadezen de wedstrijd hard maken, en die gingen er ook vol voor. Warner liep naar een tijd van 4:31 en dat was genoeg voor zijn doel, de 9000 punten. LePage liep daar net achter, maar het was niet genoeg om nog twee plaatsen te stijgen: Scantling hield echt net genoeg over met zijn tijd in de 4:35 en voor Molomby gold bij beiden hetzelfde met een tijd van 4:40. Dat was genoeg voor brons, aangezien Mayer op zijn beurt weer genoeg marge had om zijn 1500 meter met 4:43 rustig naar huis te lopen voor het zilver.