OS: Spaanse waterpoloŽrs tegen Oost-Europa voor goud

Het olympisch waterpolotoernooi bij de mannen is, zoals wel te verwachten viel, een grotendeels Oost-Europees feestje. Spanje heeft zich geplaatst voor de halve finales en is samen met Griekenland, Hongarije en Servië nog in de race om het goud.

In de kwartfinales ging het tussen Spanje en de VS lange tijd gelijk op, maar in vooral het vierde kwart sloegen de Spanjaarden toe: van 7-6 liepen ze uit naar een 12-8 overwinning en de eerste halvefinaleplaats sinds 2000, vier jaar nadat ze in Atlanta het goud pakten.

Griekenland haalde alleen in 2004 in eigen huis de halve finales en zit er verder nagenoeg altijd als subtop bij, maar dit keer was het raak tegen Montenegro, dat in 2008, 2012 én 2016 met plek vier naast de medailles greep. De Grieken namen gelijk een voorsprong, bouwden die gestaag uit en kwamen nooit meer in gevaar: 10-4, met vijf goals van Konstantinos Genidounias.

Italië won in Rio brons en pakte in 1992 voor de derde en laatste keer goud, maar is wél regerend wereldkampioen. In een echte clash namen ze het op tegen de olympisch kampioenen uit Servië, dat véél te sterk was. Halverwege stond het maar liefst 9-3 voor de ploeg van onder meer Filip Filipovic en die voorsprong gaf de grootmacht niet meer weg: 10-6.

Met negen keer olympisch goud is Hongarije natuurlijk dé waterpologrootmacht, maar een medaille zat er in Londen en Rio niet in. Kroatië won in 2012 het goud en in 2017 de wereldtitel, een mooie strijd der kampioenen. Daarin domineerde echter vooral Krisztian Manhercz, die zeven keer tot scoren kwam en de Hongaren via een ijzersterk tweede kwart naar 15-11 en de halve finales hielp.

Vrijdag worden de halve finales gespeeld, met Griekenland - Hongarije om 08.30 uur en Servië - Spanje om 12.50 uur.