OS: OekraÔnse politicus worstelt olympisch goud binnen

De volgende drie gouden medailles in het worstelen zijn vergeven tijdens de Olympische Spelen in Tokyo. Weer volgden twee medailles in het Grieks-Romeins worstelen, terwijl ook de vrouwen in de vrije stijl in actie kwamen.

Grieks-Romeins -67kg mannen
Met Mohammad Reza Geraei had Iran een prima kanshebber, zoals wel vaker in één van dé sporten in het land. De grote favoriet was hij niet, maar hij ging lekker: de Colombiaan Julian Horta was kansloos, drievoudig wereldkampioen Frank Stäbler uit Duitsland verloor in een mooi gevecht en ook de Georgiër Ramaz Zoidze moest eraan geloven.

In de finale stond Geraei tegenover de verrassende Oekraïner Parviz Nasibov, die opende met winst op de Deen Fredrik Bjerrehuus, vervolgens won van de sterke Rus Artem Surkov en ook Mohamed Ibrahim El-Sayed uit Egypte uitschakelde. In de finale was hij echter volkomen kansloos: Geraei gooide hem alle kanten van de hal op en pakte op zeer overtuigende wijze olympisch goud.

In de eerste strijd om brons won Stäbler van Zoidze, waarna de Duitser aangaf zijn carrière te beëindigen. El-Sayed wist met zeer verdedigend worstelen Surkov van zich af te houden en keurig brons te pakken.

Grieks-Romeins -87kg mannen
Al in de eerste ronde stonden de twee grootste favorieten tegenover elkaar: Zhan Beleniuk uit Oekraïne was de tegenwoordig voor Servië uitkomende geboren Georgiër Zurab Datunashvili de baas. Bachir Sid Azara uit Algerije bood Beleniuk vervolgens flink partij, maar Ivan Huklek uit Kroatië was dan weer een maatje minder.

Viktor Lorincz had eerder zijn broer Tamasz goud zien winnen en stond zelf ook in de finale. Hij klopte de Kirgiziër Atabek Azisbekov en versloeg vervolgens de Duitser Denis Kudla. De Egyptenaar Mohamed Metwally had geen kans, dus een herhaling van de WK-finale van vorig jaar was een feit. Lorincz hield een halve partij stand, maar in de tweede helft nam Beleniuk het vanaf de par terre-positie over en worstelde het Oekraïnse parlementslid - hij werd in 2019 verkozen - zich naar het goud.

De eerste bronzen medaille was net als in Rio voor Kudla, die veel te sterk was voor Metwally. Datunashvili, regerend Europees kampioen, versloeg Huklek in de strijd om het andere brons.

Vrije stijl -62kg vrouwen
In Rio ging het goud naar Kawai Risako, die is opgeschoven naar een andere gewichtsklasse, maar de familie Kawai stond gewoon in de finale: jongere zus Yukako maakte gehakt van de Russische Lyubov Ovcharova en de Zweedse Henna Johansson, waarna ook Taybe Yusein uit Bulgarije er aan moest geloven - een flink rijtje WK-medailles bij elkaar.

In de finale nam Kawai het op tegen wereldkampioene Aisuluu Tynybekova, die Kirgizië het eerste goud ooit kon schenken. Ze won doodsimpel van Anasastija Grigorjeva uit Letland, de Roemeense Kriszta Incze en de Oekraïnse Iryna Koliadenko. Tynybekova's overmacht eindigde in de finale: Kawai was van begin tot eind beter, ontsnapte in de slotseconden nog even en pakte olympisch goud.

Het eerste brons ging naar Oekraïne en wel dankzij Koliadenko, die Grigorjeva de baas was. In het andere gevecht om brons was het in een minuutje voorbij: Yusein rolde Ovcharova alle kanten op en pakte in no-time het brons.