OS: Meerkampzilver voor Vetter realistisch scenario, kansen op brons Oosterwegel

De tweede dag van de zevenkamp is begonnen, en het lijkt meer en meer op dat er een onvervalste Nederland - België op het programma staat. Sterker nog, er is niet alleen het duel tussen de vriendinnen Nafi Thiam en Anouk Vetter, maar ook Noor Vidts en Emma Oosterwegel lijken serieus kans te maken op het brons.

Bij het verspringen begonnen Vetter en Thiam allebei met een nulsprong, maar ze wisten dat allebei te repareren met goede sprongen. Vetter sprong 6.47, maar Thiam reageerde met 6.60 en loopt wat in. Daarmee is het speerwerpen ontzettend spannend. Thiam haalde wel eens heel erg uit, maar over het algemeen is Vetter iets sterker.

Daarachter besloten de Amerikaanse dames en Carolin Schafer het verspringen vrij matig te doen - en in het geval van de Duitse Schafer zelfs ronduit slecht. Schäfer, vooraf de derde beste van het veld, kunnen we daardoor wel afschrijven voor een medaille. De Amerikaanse dames horen normaal bij de beste verspringers van het veld. Dit lijkt gunstig voor Noor Vidts, maar zij wist zichzelf niet te verbeteren op dit onderdeel ten opzichte van haar beste resultaat, wat voor het eerst was. De Belgische ziet daardoor wel een serieuze concurrent dichtbij komen: Emma Oosterwegel. Zij sprong wel erg sterk en verloor zo geen punten op Vidts, wat wel werd verwacht. Vidts is een van de zwakste speerwerpers van het veld, terwijl Oosterwegel een vergelijkbaar niveau met Vetter en Thiam neer kan zetten. Zij lijkt daarmee dé concurrent voor Vidts.

Het speerwerpen begint over enkele minuten en dan zullen de uitgangsposities voor de afsluitende 800 meter worden bepaald. Er zal daar in twee groepen worden geworpen. Nadine Broersen ging helaas niet meer van start door een blessure.

Bij de mannen is het ook spannend tussen Damian Warner en Kevin Mayer. Op het zesde onderdeel, de 110 meter horden, maakten de Canadees en Fransman geen grote fouten. Warner noteerde een Olympisch meerkamprecord met 13.46, maar hij is zelf ook bezitter van het WR horden op de meerkamp. Pierce LePage deed het niet zo sterk, maar de Canadees heeft nog een ruime voorsprong om de derde plaats te behouden. Ashley Moloney is nog altijd een goede meerkamper en was snel op de horden. Zo houdt de Australiër uitzicht op plaats drie. Bij het discuswerpen is de A-groep al geweest, maar de toppers zitten grotendeels in de tweede groep.

Update 07:55 uur
Het duel om goud lijkt gewonnen door Thiam. Waar het voor Vetter op elk onderdeel fantastisch ging, lukte het met de speer helaas niet. 51.20 was simpelweg niet goed genoeg, waardoor het zelfs voor zilver nog lastig kan worden. Thiam wierp 54.80 en heeft daarmee meer dan 4.5 seconden voorsprong op Vetter bij de 800 meter. Daarmee lijkt het wel binnen voor Thiam, die op een weinig bijzondere 800 meter kan rekenen, maar Vetter kent datzelfde probleem. Daarom moet ze zelfs nog even uitkijken dat er niet ineens iemand van achteren komt, al zal een tijd van 2:20 daarvoor normaal gesproken voldoen. Mocht Vetter onder de 2:22 lopen dan is het Nederlands Record voor haar ook een feit.

Van achteren heeft Kendell Williams weinig verval getoond op het speerwerpen, waardoor ze nu derde staat. Williams is net als Thiam en Vetter een matige 800 meter loopster en heeft de toppresteerders Oosterwegel en Vidts op de hielen. Oosterwegel wist een ruime 54 meter te werpen met de speer, waardoor zij nu met één punt achterstand vierde staat. Vidts viel terug naar de vijfde plaats, maar gooide wel een persoonlijk record op het speerwerpen met 41.80. Oosterwegel doet het zo'n 250 punten beter dan haar beste prestatie ooit, Vidts ruim 300 punten beter. Vidts en Oosterwegel horen zelf bij de betere loopsters op de 1500 meter.

Bij de mannen is er weinig verrassends gebeurd. Bij Warner zijn er weinig tekenen van verval, dus goud lijkt wel binnen voor de Canadees. Hij deed het goed op het discuswerpen en ook op het polsstokhoogspringen, wat zeker niet zijn beste onderdeel is. Voor Mayer is dat wel een van zijn toponderdelen: 5.20 wist hij dan ook te springen, maar daarna was het voorbij, waarmee hij vooral naar achteren moet kijken. In de stand staat hij nu vierde, maar met het speerwerpen, zijn allerbeste onderdeel, zal hij nog wel wat stijgen. De vraag is echter of dat genoeg is om plaats 2 op de 1500 meter comfortabel te kunnen pakken, zeker als hij niet in de buurt komt van zijn absolute topprestatie. Daarachter is de strijd tussen LePage en Moloney opener aan het worden: Moloney behoudt zijn tweede plaats door over 5 meter te springen, net als LePage. Voor Moloney was dit een beter resultaat dan voor LePage, dus Moloney komt dichter bij de virtuele derde plaats.