FOK! Wat een weer: moeilijkste weerbericht ooit!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hallo daar! 

Dit is eigenlijk misschien wel één van de moeilijkste weerberichten die ik hier schrijf in al die jaren dat ik dat hier doe voor FOK!

Dit hele jaar is al heel erg complex en ik probeer daar ook een beetje een verklaring voor te vinden. Het is echt iets wat aan de ene kant heel boeiend is, maar aan de andere kant ook erg verontrustend.

Voor vandaag waren er wel buien verwacht in de modellen, en dat die pittig konden zijn was ook mogelijk. Ieder model had echter wel de voorkeur voor de zuidelijke helft van het land en ook in het midden zouden er buien kunnen vallen. Er was echter geen enkel model dat de mogelijkheid voorzag dat dat er ook in het noorden wel eens buien konden ontstaan.

De boosdoener was vandaag eigenlijk een inversie wat de buienvorming min of meer een beetje zou onderdrukken. Er was wel een vore aanwezig in het zuiden van het land die richting het midden zou trekken waarop de buien zouden ontstaan. Dat is dan net dat beetje energie waarop buien zich concentreren.

Ik heb de lucht zelf in de gaten gehouden vandaag en zag inderdaad dat hoeveel stapelwolken de ambitie hadden om tot een bui uit te groeien dat dat heel snel de kiem werd gesmoord. Toch waren ze er wel. In eerste instantie in de gebieden die ik noemde, maar plotsklaps ook ineens uit het niets in Friesland. Een pulse-storm die heeft meestal geen lang leven, echter in dit geval was het op de één of andere manier een bui die zichzelf steeds weer van nieuwe energie voorzag. Doordat er ook zo weinig wind stond bleef deze rakker vrijwel op dezelfde plaats hangen. Waarschijnlijk komt dit doordat de inversie werd doorbroken en mogelijk in combinatie met een licht krommende wind. Er is daar plaatselijk 70 mm gevallen en waarschijnlijk is 100 mm daar in de buurt ook niet onmogelijk. Dat zal nog moeten blijken, maar de radarbeelden liegen er niet om.

Ook elders in het land waren er lokale, maar forse buien aanwezig. Zelfs ik heb uiteindelijk nog onweer gehoord van een actieve bui die helaas ook vrijwel stil hing en net ten oosten van mij viel. 

Het klinkt gek misschien, maar heel veel mensen zullen nu denken: waar heeft die man het over. Klopt inderdaad. Verreweg de meeste van ons hebben het vandaag droog gehouden. Er zijn ook vele plekken geweest waar de zon flink heeft geschenen. Met 20 tot 22 graden was het een gemiddelde zomerdag.

Momenteel zien we dat de buien in activiteit afnemen. Het duurt nog wel een paar uur voordat het volledig droog is, maar het heftige is er nu wel uit.

Vannacht zijn er dan opklaringen en gaat het niet vriezen.  

Morgen.... ook heel moeilijk. Het lijkt erop dat de trigger morgen een vore is die van Alkmaar naar Emmen ligt. Op en ten noorden van die lijn kunnen morgen wederom flinke buien ontstaan. Ten zuiden daarvan kan er een lichtere bui vallen en hoe zuidelijker je komt, hoe kleiner die kans gaat worden. Strakblauw zal het ook niet worden, want er is ook veel sluierbewolking aanwezig.

In de avond nadert er een ' normalere' storing waar een 'normaal' regengebied aan is verbonden. Dit bereikt Zeeland in de avond en zal daarna over de rest van het land trekken. Dit zal echter nachtwerk worden. Overdag is het wederom een graad of 20 en er staat weinig wind, al is die iets sterker dan vandaag uit variabele richtingen.

En daarna? Tot en met maandag is de situatie zoals die is. Heel complex, maar ik denk dat er een stuk meer plaatsen een bak water over zich heen gaan krijgen. Maar dat zien we dan wel weer.

Zonnig weertje zo her en der (Foto: qltel)
Op veel plaatsen scheen ook de zon vandaag. (Foto:qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.