Biden trekt handen af van gouverneur Cuomo

De gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo, is dan uiteindelijk toch flink door de mand gevallen. Na een uitgebreid onderzoek blijkt dat ook deze Democraat zijn handjes niet thuis kan houden en tussen 2013 en 2020 meerdere vrouwen seksueel heeft lastiggevallen.

"De feiten zijn heel anders dan hoe ze zijn geportretteerd", verdedigde Cuomo zichzelf dinsdag. Hij claimt nooit iemand ongepast te hebben aangeraakt of ongepaste seksuele opmerkingen te hebben gemaakt. "Dat is gewoon niet wie ik ben." Eerder nog probeerde hij de beschuldigingen te bagatelliseren door te zeggen dat zijn gedrag wel eens 'verkeerd uitgelegd' kan worden als 'ongewenst geflirt'.

Na het uitkomen van de resultaten van het uitgebreide onderzoek, waarbij 179 mensen werden ondervraagd en duizenden e-mails doorzocht, kon ook president Joe Biden niets anders doen dan zijn steun voor Cuomo intrekken. "Ik denk dat hij moet aftreden", zo liet hij weten. Zijn invloedrijke partijgenoot Nancy Pelosi zei eerder hetzelfde wat feitelijk neerkomt op een politiek doodvonnis.

Biden staat er natuurlijk ook om bekend dat hij graag mensen aanraakt, iets dat op het wereldwijde web vaak met argusogen wordt bekeken, vooral als er weer eens kinderen in de buurt zijn, maar tegen Cuomo is door het parlement van de staat New York inmiddels een afzetprocedure gestart.

Cuomo kwam eerder onder vuur te liggen doordat negenduizend met coronavirus besmette bejaarden vanuit het ziekenhuis naar verzorgingshuizen werden gebracht. Later werden de sterftecijfers onder ouderen in verzorgingshuizen kunstmatig verlaagd om toenmalig president Donald Trump niet in de kaart te spelen.

Uiteindelijk besloot het Ministerie van Justitie onder Biden dat er geen onderzoek naar deze doden nodig was, waardoor duizenden nabestaanden in de kou bleven staan en Cuomo de dans ontsprong.