Louis van Gaal moet Oranje definitief naar het WK loodsen

Louis van Gaal is officieel benoemd als de nieuwe bondscoach van Oranje. Samen met zijn technische staf, bestaande uit Danny Blind (assistent), Henk Fraser (assistent) en Frans Hoek (keeperstrainer), gaat hij per direct aan de slag voor het Nederlands elftal. De technische staf tekent een contract t/m het WK van 2022.

Louis van Gaal: "Het Nederlands voetbal is mij altijd aan het hart gegaan en het bondscoachschap is in mijn ogen een sleutelpositie voor het verder brengen van ons voetbal. Bovendien beschouw ik het als een eer het Nederlands elftal te coachen. Er is weinig tijd tot de eerstvolgende kwalificatiewedstrijden, die direct cruciaal zijn voor deelname aan het WK. De focus gaat daarom meteen voor 100 procent op de spelers en de aanpak. Daarvoor ben ik tenslotte aangesteld. Het is goed om weer terug te zijn in Zeist. Inmiddels heb ik al een aantal spelers gesproken en samen met de KNVB is de technische staf samengesteld. Ik kijk er enorm naar uit om met elkaar de klus te klaren."

Nico-Jan Hoogma, directeur topvoetbal KNVB: "We staan de komende maanden voor de opdracht om ons te kwalificeren voor het WK. Daarvoor hebben we een minimale voorbereidingsperiode. Met het oog op deze klus zochten we een coach met uitzonderlijke kwaliteiten, die bovendien snel kan anticiperen en voor wie het bondscoachschap geen geheimen kent. Met zijn ervaring en staat van dienst op het allerhoogste niveau hebben we in onze ogen met Louis van Gaal díe coach in huis. Het contact was snel gelegd en we hebben sindsdien veelvuldig met elkaar gesproken. In de afgelopen dagen hebben we samen zorgvuldig de puntjes op de i kunnen zetten. Wij zijn blij dat Louis deze klus op zich neemt."

Voor Van Gaal is het zijn derde periode als bondscoach van Oranje. Hij werd in september 2000 voor het eerst aangesteld bij Oranje, maar stapte iets meer dan een jaar later op, toen kwalificatie voor het WK 2002 niet werd behaald. In augustus 2012 keerde hij terug, waarna hij het Nederlands elftal op het WK 2014 naar een knappe derde plek leidde.

Oranje moet al snel aan de bak. Op 1 september gaat Nederland in de WK-kwalificatiereeks namelijk op bezoek bij Noorwegen. Op 4 september komt Montenegro op bezoek, op 7 september krijgt Oranje visite van Turkije. Zondag 15 augustus wordt de eerste voorselectie bekendgemaakt. Vrijdag 27 augustus staat de samenstelling van de definitieve spelersgroep vast.