OS: ItaliŽ pakt goud in prachtige teamachtervolging, Nederlandse baansprinters met overtuiging door

Een dag na de goudenrace in de teamsprint hebben Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland opnieuw zich goed laten zien. In de kwalificaties voor het individuele sprinttoernooi klokten de Nederlandse baanrenners exact dezelfde tijd: 9,215 en waren daarmee de snelste in de kwalificatie.

Sprinttoernooi mannen
Hoogland en Lavreysen hebben zich direct getoond in de sprint. In de kwalificatie voor het sprinttoernooi klokten de beide Nederlanders de snelste tijd. Ze gingen rond in 9,215 en waren daarmee duidelijk de snelste. De Brit Jack Carlin noteerde de derde tijd: 9,306. Later vandaag staan de eerste rondes op het programma in de keirin.

In de eerste ronde van het sprinttoernooi hebben Hoogland en Lavreysen hun wedstrijd makkelijk gewonnen en staan daardoor in de tweede ronde van het sprinttoernooi. Beide sprinters begonnen hun sprint op kop, waarna de tegenstanders er niet meer aankwamen.

Update 11.33 uur
Ook in de tweede ronde kenden de Nederlandse sprinters geen enkel probleem met hun tegenstanders. Hoogland en Lavreysen wonnen overtuigend hun heat in de tweede ronde en staan in de achtste finales van het sprinttoernooi.

Donderdag zijn de achtste finales en de kwartfinales, vrijdag staat de strijd om de medailles op het programma.

Keirin vrouwen
Laurine van Riessen heeft zich zonder problemen geplaatst voor de kwartfinales van het olympische keirintoernooi. De Nederlandse kwam als tweede over de finish in haar heat en de beste twee van elke race plaatsen zich rechtstreeks. Ze werd niet veel later aangewezen als winnares doordat de Britse Katy Marchant werd teruggezet.

Shanne Braspennincx heeft het niet gered in de eerste ronde van de keirin. Braspennincx werd derde in haar heat en moet naar de herkansingen om zich alsnog te plaatsen voor de volgende ronde.

Update 10.37 uur
In de herkansingen wist Braspennincx zich te plaatsen voor de tweede ronde. Ze won de heat voor wereldkampioene Emma Hinze, waardoor zowel de Nederlandse als de Duitse donderdag in de tweede ronde van de keirin zitten. 

teamachtervolging
In een werkelijk prachtige finale heeft Italië in de teamachtervolging gewonnen. In een rechtstreeks duel wonnen de Italianen van wereldkampioen Denemarken en had dat vooral te danken aan Filippo Ganna. De Italiaan reed een schitterende slotkilometer en boog de achterstand van acht tienden om een voorsprong van ruim één tienden en zo heeft Italië de eerste gouden medaille te pakken bij het baanwielrennen. Denemarken moest genoegen nemen met het zilver en het brons ging naar Australië, die in een rechtstreeks duel wonnen van Nieuw-Zeeland.