OS: BraziliŽ en Spanje naar olympische voetbalfinale

De finale van het olympisch voetbaltoernooi bij de junioren mannen is bekend: Brazilië mag de in Rio de Janeiro gewonnen titel gaan verdedigen tegen Spanje, dat in 1992 in eigen land voor het laatst won.

Mexico - Brazilië
In de eerste halve finale gebeurde lange tijd niet al te veel, op hier en daar een kansje na. Met een minuut of twintig te spelen ontstond een opstootje: Gabriel Martinelli kreeg een tikje van een Mexicaan en ging rollen als ware hij zojuist in elkaar gestompt, waar een paar Mexicanen weinig gelukkig op reageerden.

Veteranen Carlos Ochoa (Mexico) en Dani Alves (Brazilië) wisten de boel relatief snel te sussen, waarna we door konden. Kort daarop kopte Richarlison een bal op de paal, gevolgd door een mislukte rebound, waarna penalties nodig waren. Mexico zag de eerste twee gemist worden, Brazilië raakte alles en het was de jonge Reinier die de winnende achter Ochoa trapte.

Japan - Spanje
Ook dit was bepaald niet de beste wedstrijd ooit, de bal rolde negentig minuten lang over het veld en het leverde niet meer op dan hier en daar een kansje. De verlenging was niet heel anders, behalve dat Japan halverwege een flinke kans kreeg in het penaltygebied, maar de Spaanse verdediging stond op punt en haalde het gevaar weg.

Met vijf minuten te spelen werden de toeschouwers uit hun lijden verlost: een bal van Mikel Oyarzabal kwam bij Marco Asensio terecht, die met links uitstekend uithaalde en de verlossende 1-0 in het doel schoot. Daar bleef het bij en dus staat Spanje zaterdag om 13.30 uur Nederlandse tijd in de finale tegen Brazilië.