OS: Japan pakt eerste boksgoud, Cubaan wint goud in tweede gewichtsklasse

Op de Olympische Spelen in Tokyo zijn ook de finales in het boksen begonnen. Na anderhalve week van voorrondes tot en met halve finales was het tijd voor de eerste twee finales, de één spannender dan de ander.

Vedergewicht (-57kg) vrouwen
In de finale stond de Filipijnse Nesthy Petecio tegenover thuisfavoriete Irie Sena, die het ietwat verrassend zo ver schopte. Op het WK van 2019 won Petecio in de kwartfinales van de jonge Japanse op weg naar de wereldtitel, maar in Tokyo liep het anders.

De eerste ronde ging bij de voltallige jury naar Irie, maar de tweede ronde was voor vier van de vijf juryleden een prooi voor Petecio. Spannend dus, maar in de beslissende derde ronde - die ook erg dicht bij elkaar lag - trok Irie het gevecht en olympisch goud naar zich toe.

Het brons was voor de verliezend halvefinalisten: de Italiaanse Irma Testa, die van Petecio verloor, en de Britse Karriss Artingstall, die uitgeschakeld werd door Irie.

Weltergewicht (-69kg) mannen
Regerend kampioen Daniyar Yeleussinov uit Kazachstan is al ruim drie jaar met succes prof en probeerde zich niet meer te kwalificeren, wereldkampioen Andrey Zamkovoy uit Rusland ging in de halve finales onderuit tegen Roniel Iglesias uit Cuba, de olympisch lichtweltergewichtkampioen van 2012.

In de finale stond Iglesias tegenover de Brit Pat McCormack, die zijn laatste gevecht won alvorens na de Spelen voor een profcarrière te gaan. Hij zou afsluiten met zilver, want tegen Iglesias was hij simpelweg twee maten te klein. De Cubaan domineerde het gevecht en won zijn tweede gouden medaille.

Naast Zamkovoy ging het andere brons naar de Ier Aidan Walsh, die in de halve finale tegen McCormack wegens een blessure niet in actie kon komen.