OS: Oosterwegel start met 2 PR's, Vetter goed erbij op meerkamp

Anouk Vetter is goed begonnen aan de zevenkamp. De Nederlandse liep op de eerste discipline meteen een persoonlijk record van 13.09. Dit is een zeer goede start, vooral omdat de meeste concurrenten een niet al te bijzondere tijd op de horden wisten te noteren. Hierbij is het belangrijk om niet naar de eindstand per onderdeel te kijken, maar vooral om te kijken naar de prestaties tegenover de eigen topresultaten. Kendell Williams won zoals verwacht, maar noteerde voor haar 'slechts' 12.97. Nadine Broersen liep naar een ietwat tegenvallende 13.74 en had ook wat last van een horde, dus het is te hopen dat ze daar geen last van heeft. Emma Oosterwegel begon ook met een PR van 13.36. Yorgelis Rodriguez uit Cuba is helaas de eerste die uitviel na een hamstringblessure.

Bij de mannen was Damian Warner de sterkste op de eerste discipline van de tienkamp, dit is bij hen de 100 meter horden. De Canadees geldt samen met Kevin Mayer als de favoriet voor goud. Warner liep met 10.12 een gedeeld wereldrecord op de tienkamp, wat hij zelf ook al in handen had. Mayer bleef een beetje achter bij wat hij liet zien tijdens zijn wereldrecord op de eindscore van de decathlon. Daarachter was Zach Ziemek, de Amerikaan, de eerste die een stoot uitdeelde in de strijd om het brons er achter, al lijkt de Duitser Kaul daar nog altijd de grootste kanshebber voor.

Update 06:03 uur
Ook op het tweede onderdeel hebben Vetter en Oosterwegel goed gepresteerd. Voor Oosterwegel was 1.80 een persoonlijk record, Vetter sprong exact hetzelfde en daarmee kan ze zeker vooruit, aangezien hoogspringen een van haar twee zwakke onderdelen is. Voor Broersen is 1.80 niet geweldig, al heeft ze het topniveau op hoogspringen al jaren niet meer bereikt.

Nafi Thiam en Katharina Johnson-Thompson hebben prima hoogtes laten zien met 1.92 en 1.89. Met dat niveau lopen ze nog achter op hun topprestaties, maar het lijkt wel voldoende om aan te nemen dat deze twee de voornaamste kandidaten voor het goud gaan worden. De concurrentie om het brons is voor Vetter behoorlijk: er zijn drie Amerikaanse dames, twee Oostenrijkse dames, Kriszian uit Hongarije en de Duitse Schafer, maar voorlopig lijkt van dit gezelschap Vetter het best te presteren.

Bij de mannen zijn er nog twee onderdelen afgewerkt. Bij het verspringen was er opnieuw een blessure: Er was drama voor de Belg Thomas van der Plaetsen, hij had een probleem met zijn hamstring en werd met een rolstoel het stadion uit gebracht. Warner kwam tot 8.24, waarmee hij opnieuw de beste was van het veld. De zwakkere onderdelen voor de Canadees moeten nog komen. Mayer liet weer zien niet fantastisch te zijn, maar Niklas Kaul liet zich wel goed zien met een tweede positieve resultaat tegenover zijn beste meerkamp. In goede doen is hij normaal de derde grootste kandidaat voor een medaille. 

Bij het kogelstoten lieten de Canadezen zich opnieuw zien. Voor Warner is het geen toponderdeel, maar hij deed het meer dan behoorlijk en met een Mayer die de topvorm niet lijkt te hebben doet hij daarmee een serieuze gooi naar goud. Mayer kwam bij lange na niet tot de 16 meter die hij kan halen. Pierce LePage is een van de kanshebbers op een medaille in het achterveld, zeker als hij zo blijft presteren. Zijn verspringen was al goed, maar de kogel kreeg hij ruim over de 15 meter, wat voor hem een goede prestatie is. Kaul was dit keer wat minder, de Duitser verloor wat na twee goede onderdelen.