OS: Oezbeek in prachtige wedstrijd naar gewichthefgoud

Op de Olympische Spelen in Tokyo is alweer het voorlaatste goud in het gewichtheffen vergeven. Dat gebeurde bij de mannen tot 109 kilogram, de op één na zwaarste klasse, waar pas in de allerlaatste poging beslist werd wie zich de nieuwe kampioen mocht noemen.

Oezbekistan had met Ruslan Nurudinov de regerend olympisch kampioen in het land, maar hij was een beetje stout geweest en doet voorlopig even niet mee. Met de nog maar 21-jarige Akbar Djuraev heeft het land echter een waardige vervanger en vooraf was hij eigenlijk de enige noemenswaardige uitdager van de Armeense topfavoriet en tweevoudig wereldkampioen Simon Martirosyan.

De aanloop van Martirosyan was niet lekker. Eerder dit jaar noteerde hij drie pogingen en dus een nulresultaat op het EK, amper twee dagen later reed hij in Armenië een onder invloed van alcohol ineens de weg op lopende voetganger dood - Martirosyan stopte direct, belde om hulp en probeerde zelf hulp te verlenen, maar het mocht niet baten.

In Tokyo kon de Armeen weer iets goeds op zijn pad krijgen en bij het trekken begon hij vrij aardig: 195kg ging in poging twee omhoog, 198kg lukte niet. Hij nam wel een kleine voorsprong op Djuraev, die op 189kg na twee pogingen succes kende en bij poging drie 193 kilogram boven het hoofd tilde. De Bulgaar Hristo Hristov kwam met 189kg het dichtst in de buurt, voor de 188kg van de Rus Timur Naniev en de 184kg van Ali Hashemi uit Iran.

Bij het stoten opende Hristov al op 213kg, waarna hij 219kg wel en 222kg niet haalde. Nadat Naniev de 221kg tilde was Hristov's rol uitgespeeld, terwijl Plesnieks naar 220 en 225 kilo ging. Hashemi opende ondertussen op 226kg en dat bleek te enthousiast: poging één mislukte, poging twee ook en een laatste poging op 228kg ging ook fout, einde wedstrijd.

Ondertussen tilde Djuraev 227kg omhoog, gevolgd door 228kg van Martirosyan. Plesnieks móest 230kg tillen om brons te halen en de Letse veteraan kreeg het voor elkaar om met 410kg in totaal het brons te pakken. Djuraev faalde vervolgens op 234kg, maar tilde 237 kilo wél boven het hoofd en daarmee nam hij in zijn laatste poging de leiding. Martirosyan probeede het op 238kg, maar haalde het twee keer bij lange na niet en moest dus genoegen nemen met zilver, achter de jonge Oezbeek.