OS: Waterpolosters uitgeschakeld tegen sterk Hongarije

Nederland heeft het eerste olympische optreden in het waterpolo sinds de gouden medaille 2008 niet kunnen bekronen met eem medaille. De waterpolosters kwamen dankzij een ongelukkig verlopen groepswedstrijd het altijd lastige Hongarije tegen en konden geen moment een vuist maken tegen de sterk spelende tegenstanders. Lange tijd bleef het nog wel spannend, maar er is geen moment geweest dat oranje op voorsprong wist te komen. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd met 11-14 (3-4, 4-4, 2-2, 2-4).

Vooraf was al de verwachting dat het een moeizame wedstrijd zou worden. De laatste ontmoeting tussen Nederland en Hongarije gebeurde in de finale van het olympisch kwalificatietoernooi afgelopen voorjaar, waarbij de Hongaren relatief makkelijk het toernooi wonnen. Ook de Hongaarse winst tegen favoriet Verenigde Staten was een teken dat de Hongaren goed in het toernooi zaten. Net zo makkelijk als de vorige ontmoeting werd het echter niet: alhoewel Nederland al vrij vroeg op achterstand kwam, bleef het verschil in doelpunten gedurende de wedstrijd continu op 1 doelpunt hangen. Nederland was zeer sterk in de aanval, maar verdedigend werden er gemakkelijk doelpunten weggegeven. 

Pas in de tweede helft werd Nederland echt tot wankelen gebracht: na een slopende derde periode waar er niet gescoord werd door beide teams, kwamen daar plotseling twee snelle treffers van Hongarije achter elkaar. Lang mocht Hongarije echter niet genieten van de drie doelpunten voorsprong, want vrij snel daarna scoorde Nederland er ook weer twee om het verschil terug te brengen naar 1 voor de laatste periode. 

In de laatste periode gaven beide ploegen de ander geen ruimte meer. Nederland wist nog wel vrij vroeg de gelijkmaker te scoren, maar daarna bleef net als in het begin van de tweede helft de score lange tijd ongewijzigd. Hongarije wist deze doelpuntloze periode voor de tweede maal te doorbreken met twee snelle doelpunten achter elkaar, wat Nederland weer direct beantwoorde met de aansluitende 11-12. Met nog 40 seconden te spelen kwam daar dan toch de beslissende 11-13 uit een manmeer, waarna Nederland genoodzaakt werd om de rest van de wedstrijd zonder keeper te spelen om toch een gelijkspel eruit te halen. Het mocht echter niks meer uitmaken: Hongarije deed wat het moest doen en kon in de slotseconden nog profiteren van het lege doel om er een 11-14 uit te halen.

Hongarije treft in de halve finale Spanje. In de andere halve finale treffen een verrassend ROC en de VS elkaar. Nederland speelt donderdagochtend om 7:00 uur tegen China in de strijd om plekken 5 tot 8.