OS 2020: Baansprinters zorgen voor zesde goud Nederland

De Nederlandse teamsprinters hebben in de kwalificatie voor de teamsprint de snelste tijd neergezet. Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Matthijs Büchli klokte een tijd van 42,134 en dat was een olympisch record. Ze waren daarmee net sneller dan Groot-Brittannië.

Teamsprint mannen
Nederland is de grote favoriet in de teamsprint en na de kwalificatie klokte de Nederlandse ploeg de snelste tijd en waren nipt sneller dan Groot-Brittannië. In de eerste ronde neemt Oranje het op tegen Polen. Die race is ook bepalend of Nederland mag gaan strijden om het goud. Bij de Nederlandse ploeg komt Jeffrey Hoogland erin voor Büchli.

Update 10.14
De Nederlandse teamsprinters hebben zich met overmacht geplaatst voor de finale van het olympische baantoernooi. In de eerste ronde zette Van den Berg, Lavreysen en Hoogland de snelste tijd neer. Vooral Hoogland maakte met zijn slotronde indruk met een ronde van 11,999. De snelste slotronde ooit op dit onderdeel. In de finale neemt de drievoudig wereldkampioen het op tegen Groot-Brittannië, dat vier tienden langzamer was de Nederlandse sprinters.

Update 11.07
De Nederlandse teamsprinters hebben in Tokio olympisch goud gewonnen in de teamsprint. Van den Berg, Lavreysen en Hoogland waren in een rechtstreeks duel in het Izu Velodrome veel te sterk voor de Britten, waar het in de finale helemaal mis ging voor ze. De laatste gouden medaille voor een Nederlandse man in het olympische baantoernooi, is uit 1932, toen Jacques van Egmond de beste was in het individuele sprinttoernooi.

Ploegenachtervolging vrouwen
De strijd om het goud in de ploegenachtervolging bij de vrouwen gaat tussen Duitsland en Groot-Brittannië. In de eerste ronde reden beide landen sneller dan het oude wereldrecord dat op naam stond van Duitsland. Groot-Brittannië scherpte eerst het wereldrecord aan naar 4:06.748, waarna Duitsland bijna zes tienden van een seconden waren dan Groot-Brittannië.

Update 10.41
Duitsland is de nieuwe olympisch kampioen bij de vrouwen in de teamachtervolging. In de finale tegen Groot-Brittannië reden ze voor de derde keer een nieuw wereldrecord. Ditmaal deden ze over de vier kilometer 4:04.249 en waren ze duidelijk de snelste. De Britse baanwielrensters werden bijna ingehaald en moesten genoegen nemen met een zilveren medaille. Het brons ging naar Amerika, die in de strijd om het brons Canada versloegen.

Ploegenachtervolging mannen
In de teamachtervolging bij de mannen gaat het tussen Italië en Denemarken voor goud. Italië was in een spannende heat net wat sneller dan Nieuw-Zeeland en deden dat in een wereldrecord. Denemarken, de grote favoriet voor het goud, was in de heat tegen Groot-Brittannië één seconden sneller onderweg, waarna ze tegen de Britten opreden. Beide landen konden hun race niet afmaken, maar uiteindelijk staat Denemarken in de finale tegen Italië.