OS: Twee keer kanogoud Carrington, zinderende strijd bij afscheid topnummer

Op de Sea Forest Waterway in Japan zijn ook de eerste medailles vergeven in het vlakwaterkanoën. Dinsdag stonden er vier finales op het programma en die leverden vooral in een van de klassieke boten een zinderende strijd op.

K-1 200m vrouwen
Met tienvoudig wereldkampioene Lisa Carrington - waaronder zeven keer op dit nummer - als topfavoriete ging de finale van start en de Nieuw-Zeelandse maakte het volledig waar: vanaf de start nam ze de leiding en die breidde ze alleen maar uit naar winst in een razendsnelle 38,120 seconden en haar derde olympische gouden medaille. Aangezien de K-1 200m na drie optredens weer van het programma verdwijnt, is Carrington de enige kampioene ooit op het onderdeel.

Nadat de Portugese Teresa Portela de B-finale voor plek tien won, ging het zilver op driekwart seconde van Carrington naar de 39-jarige Spaanse Teresa Portela, in 2002 en 2005 al goed voor de wereldtitel. Ze was de Deense Emma Jorgensen enkele duizendsten van een seconde voor, terwijl de Poolse Marta Walczykiewicz net naast de medailles greep.

C-2 1000m mannen
Al sinds 1936 staat het onderdeel op het olympisch programma, in Tokyo helaas voor het laatst: het wordt ingekort naar 500 meter, want dat is hipper. Het werd wel een prachtige afsluiter van bijna een eeuw historie, met een zinderende finale. Wereldkampioen Liu Hao en kompaan Zheng Pengfei voerden het veld aan, voor de Cubanen Serguey Torres/Fernando Jorge en de Duitse grootheid Sebastian Brendel met Tim Hecker.

De Cubaanse en Chinese boot kwamen alsmaar dichter bij elkaar, terwijl Brendel en Hecker in de slotfase een dijk van een eindsprint inzetten. China en Cuba gingen nek-aan-nek naar de finish en het was Cuba dat de boot nét iets eerder over de finish drukte, voor China en op een paar tienden gevolgd door de Duitsers.

K-1 1000m mannen
Ook dit staat al sinds Berlijn 1936 op het programma, misschien wel het koningsnummer in de kayak. De Hongaar Bálint Kopasz kwam vooral na Rio 2016 echt opzetten en pakte twee jaar geleden de wereldtitel, in het Japanse water was hij ongenaakbaar: hij knalde naar een geweldige tijd van 3:20,643 minuten en pakte het goud. Hongarije kon dubbel juichen, want Adam Varga pakte het zilver. Op een paar honderdsten ging brons naar de Portugese oud-wereldkampioen Fernando Pimenta, de Duitser Jacob Schopf greep er een paar honderdsten naast.

K-2 500m vrouwen
België, vierde op het WK, greep naast een finaleplek. Daarin lagen wel wereldkampioenen Maryna Litvinchuk en Volha Khudzenka uit Wit-Rusland en vicewereldkampioenen Karolina Naja en Anna Pulawska namens Polen, maar ook superkayakster Lisa Carrington - samen met Caitlin Regal - en de Hongaarse grootheid Danuta Kozak met Dora Bodonyi streden mee om de medailles.

Vanaf de start gingen Carrington en Regal er vandoor en er was tot aan de finish geen houden meer aan: het tweede goud voor Carrington in een uurtje of anderhalf. Naja en Pulawska zaten lang voor de rest van het veld en hielden namens Polen nog net vol, de opmars van Kozak en Bodonyi kwam nét te laat en de Hongaarse dames moesten genoegen nemen met brons.