OS: Chinese vrouwen naar zwaargewichtgoud in het gewichtheffen

Op de Olympische Spelen in Tokyo hebben de vrouwen het gewichtheffen maandag afgesloten. Er werd om goud gestreden in de twee zwaarste gewichtsklassen, wat betekende dat China weer in actie kwam - het land mocht vier mannen en vier vrouwen sturen en koos uiteraard de klassen uit waarin ze dikke kans op goud hadden.

Vrouwen -87kg
Met Wang Zhouyu had China de absolute topfavoriete, hoewel ze haar openingspoging op het trekken (115kg) niet haalde. De tweede poging slaagde wel en vervolgens ging het ook op 120kg goed. Met een openingspoging van 145kg bij het stoten gooide ze de boel al aardig op slot en de 150kg die volgde deed de rest definitief de das om: met 270kg als totaal pakte wereldkampioene Wang het goud.

Om zilver werd wel gestreden, vooral door Tamara Salazar uit Ecuador en de Dominicaanse Crismery Santana. Bij het trekken kwamen ze tot respectievelijk 113kg en 116kg, maar Salazar stootte beter. Santana's poging op 140kg slaagde wel, daarna ging het op 144kg twee keer fout. Salazar haalde dat gewicht wél gelijk en met 147kg én 150kg passeerde ze Santana: zilver met 263kg, voor de 256kg van de bronzen Santana.

Dat brons ging nog bijna naar Monkhjantsangiin Ankhtsetseg uit Mongolië, die 147kg nodig had, maar dat net niet omhoog kreeg en zo vierde werd.

Vrouwen +87kg
De superzwaargewichten, met wederom een Chinese als absolute topfavoriete. De jonge edoch bijzonder grote Li Wenwen begon met 140kg bij het trekken, twaalf kilo meer dan de Amerikaanse Sarah Robles en vijftien kilo beter dan Lee Seon-mi uit Zuid-Korea.

Bij het stoten werd flink gestreden om in principe zilver, wetende dat Li er nog achteraan zou komen. Robles tilde 154kg op en nam de leiding, maar met een geweldige poging van 161kg ging Campbell over haar heen: de eerste Britse gewichthefmedaille sinds 1984 was een feit.

Li opende pas op 162kg, de rest was al lang klaar, en tilde het op als ware het een pakje boter. Ook 173kg ging omhoog alsof het niks was en met een simpele 180kg en een totaal van 320kg pakte ze met de verwachte overmacht het goud. China heeft zo op zeven van de acht gewichtsklasses waar ze aan mee deden het goud gewonnen, er kwam ook nog één zilveren medaille bij.