Kabinet besluit over eendaagse festivals: max 750 bezoekers

In Den Haag buigt het kabinet zich vandaag over het door laten gaan van de eendaagse festivals. Er wordt besproken of de festivals zonder overnachtingen na 13 augustus wel door kunnen gaan. Eerder besloot het kabinet al dat meerdaagse festivals met overnachtingen tot 1 september verboden zijn.

Festivalorganisator ID&T en meer dan veertig aangesloten evenementenorganisatoren hadden aangekondigd een kort geding aan te willen spannen. De festivalorganisaties wilden voor 1 augustus duidelijkheid over het toestaan van evenementen zonder overnachting.

Het kabinet wilde eigenlijk pas later deze beslissing nemen, maar vanwege het kort geding wordt vandaag het besluit genomen. Als het kabinet besluit om ook het verbod op eendaagse festivals te verlengen tot september, zet ID&T alsnog het kort geding door.

Snel opgelopen cijfers
Eerder deze maand besloot het kabinet al dat de meerdaagse festivals met overnachtingen tot september niet door kunnen gaan. Na de aangekondigde versoepelingen voor de zomer liepen de besmettingen snel op, waardoor het kabinet besloot in te grijpen. Het aantal besmettingen is de afgelopen week weer gedaald.

Update 14.00 uur:
Eendaagse festivals kunnen deze zomer alleen doorgaan onder strikte voorwaarden. Zo mogen maximaal 750 bezoekers aanwezig zijn en het festival moet in de open lucht of in een open tent plaatsvinden. Dat heeft demissionair premier Rutte vanmiddag bekendgemaakt. 

"Helaas is de situatie nu dat eendaagse festivals tot 1 september alleen onder strikte voorwaarden kunnen doorgaan", aldus Rutte, die positief is over de daling van het aantal besmettingen, maar eist nog wel voorzichtigheid. "Ik vraag wel iedereen in Nederland heel scherp te blijven. We hebben nog steeds veel besmettingen, vijf keer meer dan in Duitsland."

Bezoekers moeten volledig gevaccineerd zijn, een herstelbewijs hebben of een negatieve testuitslag van Testen voor Toegang, maar hoeven geen anderhalve meter afstand te houden.