OS: BMX freestyle maakt olympisch debuut met Australisch en Brits goud

Op de Olympische Spelen in Tokyo heeft het freestyle BMX'en haar olympisch debuut gemaakt. Zowel bij de mannen als de vrouwen werd in twee runs gestreden om de medailles, de beste van de twee finaleruns telde.

Bij de mannen noteerde de Australiër Logan Martin in de eerste run een score van 93,30 punten en in run twee kwam daar al niemand meer aan. De wereldkampioen mocht ook in run twee als laatste het park in en maakte er een showtje van met onder meer een fraaie bikeflip, alvorens zijn run stop te zetten: het goud was binnen. Zilver was er voor de Venezolaanse X-Games-veteraan Daniel Dhers, die in run twee tot 92,05 punten kwam. De Brit Declan Brooks kaapte met 90,80 punten het brons nét weg voor de neus van Kenneth Tencio uit Costa Rica (90,50).

De finale bij de vrouwen kende de Amerikaanse wereldkampioene Hannah Roberts als vrij grote favoriete en met 96,10 punten in run één was ze een klasse beter dan de rest. De tweede run was echter van Charlotte Worthington: een geweldige trick wist ze dit keer wél te landen en met 97,50 punten pakte ze de leiding. Roberts liet run twee na een niet-perfecte eerste trick lopen en moest genoegen nemen met zilver, brons was voor de Zwitserse Nikita Ducarroz (89,20).