OS: Ecuadoriaanse gewichthefster maakt favorietenrol waar

Op de Olympische Spelen in Tokyo was het zondag alweer de voorlaatste dag van het gewichtheftoernooi bij de vrouwen. In de op twee na zwaarste categorie, die tot 76 kilogram, werden de medailles verdeeld.

Neisi Dajomes was met afstand de topfavoriete en de Ecuadoriaanse stelde niet teleur. Bij het trekken begon ze op 111 kilogram, wat al meer was dan vrijwel iedereen in drie pogingen voor elkaar kreeg - de Amerikaanse Katherine Nye tilde wel 111kg omhoog. Dajomes deed er nog een schepje bovenop en via 115kg kwam ze op 118kg uit.

Bij het stoten nam de favoriete niet veel risico met haar eerste poging, die ze op 135kg legde, nog midden in de competitie. Het ging goed, en de strijd om zilver en brons kon gevoerd worden. Dat werd gewonnen door Nye, die 133kg en 138kg omhoog tilde en met dat laatste gewicht het zilver binnen had.

Aremi Fuentes uit Mexico trok 108kg en stootte 137kg omhoog, waarbij ze afhankelijk was van Kim Su-hyeon. De Zuid-Koreaanse stond na het trekken op 106kg en opende het stoten met 138kg...maar die ging fout. Tot haar ontsteltenis werd haar poging op 140kg ook afgekeurd en bij haar laatste poging ging ze zelfs onderuit, waardoor Fuentes' Mexicaans brons binnen was.

Dajomes kwam het plankier nog op voor 140kg en 145kg, die laatste lukte met wat moeite voor een gouden totaal van 263kg.