OS: Eerste goud België voor Derwael aan brug

Nina Derwael heeft het eerste Belgische goud van deze Olympische Spelen gewonnen. De turnster was vooraf één van de drie grote favorieten voor het goud op de brug met ongelijke liggers. In een finale met veel fouten was Derwael één van de twee die haar oefening grotendeels goed uitvoerde.

Sunisa Lee uit Amerika was op voorhand de grootste concurrente van regerend wereldkampioene Derwael, en mocht aftrappen. Helaas voor Lee gingen de hoogtepunten van haar oefening, enkele combinaties van vluchtelementen, volledig de mist in door het gemis van snelheid - ze werden dus niet uitgevoerd. Dit zorgde voor een lagere moeilijkheidsscore, maar omdat ze het 'veilig' had gedaan was de uitvoeringsscore nog wel degelijk. Lee eindigde op 14.5. De Francaise Melanie de Jesus dos Santos maakte in de tweede oefening ook geen beste beurt met enkele mislukte elementen en het was te zien in de uitvoeringsscore.

Derwael was de enige die grotendeels haar niveau haalde. Het was zeker niet perfect, de score was lager dan in de kwalificatie, maar op wat schoonheidsfoutjes na wist zij al haar elementen te turnen. 15.2 was de score. Daarna moesten twee Russische dames aan de bak. Melnikova kon de spanning niet aan en viel, maar Ilyankova was de enige die ook grotendeels foutloos bleef. Haar score bleef bij 14.8. 

Daarna was de meest serieuze kanshebster de CHinese Yilin Fan. Zij viel echter bij de afsprong en deed zo niet meer mee. Daarna waren er nog twee andere dames, maar zij maakten wel een aantal kleine uitvoeringsscore op niet al te moeilijke oefeningen. Zij kwamen allebei uiteindelijk nipt tekort om het brons nog van Lee af te pakken. Het zilver was voor Ilyankova, maar Derwael had zich het best getoond en pakte goud.