OS: Hockeyers India voor het eerst sinds 1980 in halve finale; België door

Duitsland plaatste zich zondag als eerste land voor de halve finales van het olympisch hockeytoernooi. In het bloedhete Tokio rekenden de Duitsers in de kwartfinale af met titelverdediger Argentinië. Het werd 3-1. Ook België schaarde zich bij de laatste vier door Spanje met 3-1 te verslaan, net als India dat te sterk was voor Groot-Brittannië (3-1). India staat voor het eerst sinds 1980 in de halve finale van de Olympische Spelen.

In de halve eindstrijd speelt India tegen wereldkampioen België. Tegenstander van Duitsland voor een plek in de finale is Australië dat de Oranje Heren na het nemen van shoot-outs versloeg. Na de reguliere speeltijd was de stand 2-2.

India-Groot-Brittannië 3-1 (2-0)
Knullig balverlies kostte Groot-Brittannië de kop in het kwartfinaleduel tegen India. De ploeg van bondscoach Graham Reid strafte de fouten keihard af.

Na zeven minuten dacht Ian Sloan makkelijk de eigen cirkel uit te dribbelen. Hij werd de voet dwars gezet door Simranjeet Singh, die bal meteen doorspeelde naar Dilpreet Singh. Uit de draai schoot hij de bal door de benen van keeper Oliver Payne in het doel.

India op 2-0
Zeventien seconden in het tweede kwart werd het 2-0 voor India. De breedtepass van Liam Sanford werd onderschept door Hardik Singh. Hij dreef de bal op en bediende Gurjant Singh, die met dit buitenkansje wel raad wist.

Na rust nam de Britse druk op het Indiase doel toe. Het leidde tot een flink aantal corners. Vlak voor het einde van het derde kwart verkleinde Sam Ward de Britse achterstand uit een strafcornervariant naar 2-1.

Ondanks het overwicht lukte het de Britten niet om de gelijkmaker te produceren. Aan de andere kant was het wel raak. In ondertal, aanvoerder Manpreet Singh zat met geel aan de kant, counterde India naar de 3-1. Hardik Singh sprintte de cirkel in. Zijn eerste schot werd gered door Payne. Sanford wilde de rebound oppikken, maar gleed uit waardoor Singh de bal voor de stick kreeg en uithaalde.

‘7 Dilpreet Singh 1-0
’16 Gurjant Singh 2-0
’45 Sam Ward 2-1 (sc)
’57 Hardik Singh 3-1

België-Spanje 3-1 (0-1)
Thomas Briels moest vanaf de tribune toekijken hoe zijn Belgische teamgenoten het opnamen tegen Spanje. Nicolas de Kerpel was weer teruggekeerd na een enkelblessure, die hij opliep in de eerste wedstrijd van het toernooi tegen Nederland. Hierdoor nam Briels zijn rol als reserve weer op zich.

De Belgen traden zodoende aan in de sterkste opstelling, maar de Red Lions hadden hun handen vol aan de Spanjaarden. De Red Sticks kwamen op gelukkige wijze op voorsprong. Een voorzet van David Alegre belandde via de stick van Arthur de Sloover in het doel. Hoewel het leek of de bal van buiten de cirkel was geschoten, gaf videoscheidsrechter Coen van Bunge aan dat de scheidsrechter zijn beslissing kon handhaven. 1-0 dus voor de Spanjaarden.

Acht minuten na rust kreeg België een strafcorner, die door Alexander Hendrickx werd verzilverd. De strafcornerspecialist was getooid met een tulband nadat hij in de laatste poulewedstrijd door een Britse stick op het hoofd was geraakt.

Boon scoort de 2-1
Er volgde een enerverend derde kwart waarin Spanje kansen kreeg op de 2-1, maar de tweede treffer viel aan Belgische kant. De strafcorner van Hendrickx werd in eerste instantie gestopt door keeper Quico Cortes. Ook redde hij de rebound van Sebastien Dockier, maar het antwoord op de inzet van Tom Boon moest Cortes schuldig blijven.

Vanwege een gele kaart voor Antoine Kina moest België de eerste vijf minuten van het laatste kwart overleven. Alegre verzuimde de spanning terug in de wedstrijd te brengen. De beslissing viel vlak voor tijd. Hendrickx, met alweer zijn elfde doelpunt van het toernooi, bepaalde de eindstand op 3-1.

’26 David Alegre 0-1
’38 Alexander Hendrickx 1-1 (sc)
’41 Tom Boon 2-1 (sc)
’57 Alexander Hendrickx 3-1 (sc)

Duitsland-Argentinië 3-1 (1-0)
De knock-outfase begon met een kraker, een duel tussen de laatste twee olympisch kampioenen. Een wedstrijd, geleid door Coen van Bunge, waarin de Argentijnen met name in het begin verzuimden de Duitsers pijn te doen.

Agustin Mazzilli schoot de bal maar net over het Duitse doel, nadat hij makkelijk was weggedraaid van Lukas Windfeder en na een voorzet over links redde de Duitse doelman Alexander Stadler op de tip-in van Agustin Bugallo.

Met twee doelpunten uit de strafcorner had Lukas Windfeder een groot aandeel in de overwinning van Duitsland. Ook het derde doelpunt van de Duitsers viel uit een corner. Na een combinatie tussen Tobias Hauke en Christopher Rühr op de kop van de cirkel tipte Timm Herzbruch de variant over doelman Juan Vivaldi tegen de touwen.

Corner loopt weer
De strafcorner lijkt voor de Duitsers op het goede moment te gaan lopen. Op het onlangs gehouden EK in Amstelveen verliep de corner nogal stroef.

Na de goede mogelijkheden in het begin van de wedstrijd kon Argentinië geen vuist maken. Maico Casella redde de eer nog door een corner te verzilveren. In de slotfase kreeg Argentinië nog drie corners op rij, maar de Duitse verdediging hield stand.

‘Voor ons was de poulefase lastig. Tegen Nederland speelden we wél goed, maar vandaag hebben we pas echt laten zien wat we waard zijn. We hebben fantastisch verdedigd. Vooral de laatste minuten, toen Argentinië op zoek naar de 3-2 was. Geen moment heb ik het idee gehad dat we de wedstrijd uit handen gingen geven’, zei Bloemendaal-speler Florian Fuchs trots.

‘De poulewedstrijd die we verloren van Zuid-Afrika, was typisch zo’n moment tijdens een toernooi dat het minder loopt. Daarna hebben we goed met elkaar gesproken. Het is geen geheim dat we erg direct naar elkaar kunnen zijn. Misschien hadden we die wedstrijd tegen Zuid-Afrika ook wel even nodig. Sindsdien loopt het een stuk beter. Al moeten we niet vergeten dat we nog niets gewonnen hebben. We staan pas in de halve finale. ‘

’19 Lukas Windfeder 1-0 (sc)
’40 Timm Herzbruch 2-0 (sc)
‘48 Lukas Windfeder 3-0 (sc)
’52 Maico Casella 3-1 (sc)