OS: Waterpolosters winnen van Canada en eindigen derde in de poule

De Nederlandse waterpolosters hebben de strijd om plek 3 in poule A met 16-12 gewonnen van Canada. Op papier was dit een wedstrijd die gewonnen zou moeten worden door de Nederlanders: Canada had op de gratis overwinning op Zuid-Afrika na nog weinig in te brengen gehad tegen de andere ploegen. Door het verrassende verlies van Hongarije tegen China stond ook het ontwijken van de Verenigde Staten op het spel, daar waar het aanvankelijk de tegenstander leek te worden van de winnaar van het duel tussen Nederland en China.

Nederland trof met Canada voor het eerst dit toernooi een ploeg aan waar dynamisch en veel gezwommen wordt, in tegenstelling tot het meer fysieke spel dat vooral door Australië tegen Nederland gebruikt werd. Hier had de ploeg van Arno Havinga aantoonbaar moeite mee, aangezien Nederland niet los wist te komen van Canada en veel tegendoelpunten moest incasseren. Hier stond echter wel tegenover dat Nederland aanvallend de overhand had en bijna de hele wedstrijd toch het initatief wist te behouden. In de laatste periode was het gedaan met de Canadese weerstand. De Canadesen probeerden nog terug te komen door zonder keepster te spelen, maar dit leidde er uiteindelijk toe dat Nederland de voorsprong nog kon uitbouwen van twee naar vier.

Door de verwachte winst van Australië tegen Zuid-Afrika eindigt Nederland derde in groep A, waardoor de tegenstander in de kwartfinale Hongarije wordt. De laatste ontmoetingen met de Bulgaren liepen niet goed af voor Nederland, alhoewel de ploegen wel iedere keer aan elkaar gewaagd waren.