OS: Hockeyers ontbreken na 37 jaar in halve finales Spelen na verlies tegen AustraliŽ

De Nederlandse hockeyers zijn op de Olympische Spelen in de kwartfinale al uitgeschakeld. Oranje speelde een meer dan prima wedstrijd tegen Australië, maar na 2-2 in de reguliere speeltijd verloor Nederland in de shoot-outs.

Nederland kon geen indruk maken in de poulefase en werd dan ook vierde in hun poule, waardoor het team van bondscoach Max Caldas het in de kwartfinale moest opnemen tegen Australië, de nummer één van de andere poule.

Oranje keek bij de rust tegen een 1-0 achterstand aan. Toch kwamen de Nederlandse hockeyers terug in de wedstrijd via een strafcorner van Mink van der Weerden, maar dat doelpunt had het vooral te danken aan de blunderde Australische keeper.

Oranje kreeg steeds meer grip op de wedstrijd, maar toch keek Nederland bij het ingaan van het laatste kwart weer tegen een achterstand aan. Tom Wickham was daar verantwoordelijk, net zoals hij ook de openingsgoal had gemaakt in de wedstrijd. Nederland moest weer in de achtervolging en kreeg in het vierde kwart waar het recht op had. Een doelpoging van Mirco Pruyser kwam tegen een Australisch lichaam, waarna Jeroen Hertzberger de daaropvolgende strafbal binnen pushte.

De shoot-outs moesten de beslissing brengen en daarin was Australië duidelijk beter dan Nederland. Voor Oranje miste Hertzberger meteen en daarna faalden Kemperman en De Geus, terwijl de Australiërs alles raak schoten, waardoor Oranje na 37 jaar ontbreekt in de halve finales van de Spelen.