OS: AustraliŽ en VS op koers in laatste zwemfinales

De laatste dag van het indoor zwemtoernooi is voorbij en we kunnen voorzichtig de balans opmaken. Nederland pakte twee medailles, en de sterkste landen waren opnieuw Australië en de Verenigde Staten. Vooral Australië herstelde zich van de slechts drie gouden medailles in 2016, met al zeven goud. Daar kwamen er vandaag nog twee bij, maar de VS pakte er vandaag 3. De 50 meters werden gewonnen door Emma McKeon (Australië) en Caeleb Dressel (VS), maar er waren nog drie finales.

Allereerst was daar de 1500 meter vrije slag, het nummer voor mensen met sterk zitvlees. Dezelfde topnamen als op de 800 meter waren zichtbaar en ze zwommen met zijn vieren weg: Robert Finke uit Amerika, Mikhaylo Romanchuk uit Oekraine, Florian Wellbrock uit Duitsland en Gregorio Paltrinieri uit Italië. Paltrinieri viel na 1200 meter weg op een klein gaatje, maar de andere drie bleven tot de laatste honderd meter dicht bij elkaar. Wellbrock probeerde de andere twee op een gaatje te zwemmen, wetende dat Finke bij de 800 meter een fantastische eindsprint in huis had. Het hielp echter niets, want Finke kon de achterstand in de laatste 50 meter makkelijk goed maken en pakte goud. Wellbrock ging zelfs kapot en Romanchuk ging voorbij voor zilver. Wellbrock kreeg nog wel het brons.

Daarna was het tijd voor de twee estafettes. Bij de vrouwen was het een duidelijke tweestrijd tussen Australië en de VS. Australië is minder op de schoolslag, maar heeft wel de betere zwemsters op de andere slagen. Voor Canada geldt hetzelfde, maar die zijn nog wat zwakker op de schoolslag en dat was te zien, na de schoolslag was een kans op de top 2 al vrijwel onmogelijk. Uiteindelijk had de VS de voorsprong tot aan de laatste zwemsters: Abby Weitzel die tegen de Australische Cate Campbell moest zwemmen. Campbell begon voortvarend en haalde Weitzeil snel in, maar na 50 meter stokte het en zaten ze zeer dicht bij elkaar. Toch was Australië net iets beter bij de aantik en pakte het goud. Het brons ging uiteindelijk vrij ruim naar Canada.

Bij de mannen was het minder spannend. Adam Peaty zwom de Britten naar de leiding op de schoolslag, maar 100 meter later had Dressel de rest op de vlinderslag helemaal weggezwommen en dus was de VS wel weg voor goud. De Britten konden slechts voor zilver gaan. Het brons ging uiteindelijk naar Italië, dat het team van ROC voor bleef.