Powless schrijft verassend Clasica San Sebastian op zijn naam

Neilson Powless heeft verassend de Clasica San Sebastian gewonnen. De Amerikaan was in een sprint met drie sneller dan medevluchters Matej Mohoric en Mikkel Honoré. De Clasica San Sebastian wordt traditiegetrouw een week na de Tour gereden, maar door de Olympische Spelen schoof de Spaanse eendagskoers een weekje op.

De Clasica San Sebastian wordt traditiegetrouw een week na de Tour gereden, maar door de Olympische Spelen schoof de Spaanse eendagskoers een weekje op. Vanuit de start was het even wachten voordat een kopgroep de ruimte kreeg van het peloton, maar uiteindelijk slaagde dertien renners daarin, waarna in het peloton de controle werd bewaakt door Deceuninck-Quick.Step en Jumbo-Visma.

Bij de voorlaatste klim van de dag werd de kopgroep weer ingerekend en ontstond er een nieuwe situatie. Mikel Landa trok ten aanval. De Baskische renner, die terugkeerde in het peloton na zijn zware valpartij in de Giro, waaide al snel terug. De aanval van Simon Carr was wel succesvol. De Fransman nam een mooie voorsprong op het peloton, waarna in de afdaling Matej Mohoric samen met Neilson Powless, Lorenzo Rota en Mikkel Honoré. Het viertal kwam snel aansluiten bij Carr en hadden een mooie voorsprong op het peloton, waar alleen Trek-Segafredo het werk deed. Al snel werd duidelijk dat ze het gat naar de kopgroep niet dicht kregen en dat de winnaar vooraan zat.

Op de laatste beklimming van de dag leek Powless over de beste benen te beschikken en reed zijn medevluchters wat los, maar op de top kwam alles weer samen. In de natte afdaling kregen we wel een beslissing. Mohoric schatte een bocht verkeerd, maar bleef nog net overeind. Honoré en Rota gingen wél tegen de vlakte. De Deen van Deceuninck-Quick.Step krabbelde snel overeind en keerde wel terug. De Italiaan zag zijn kansen in rook opgaan, waardoor we een sprint met drie kregen en daarin was Powless net wat sneller dan Mohoric en Honoré.