OS: Japan verliest teamfinale Judo van Frankrijk

Japan heeft vandaag voor het eerst geen gouden medaille behaald op de Olympische Spelen in Tokio, en dat komt mede doordat het judotoernooi niet hielp. Elke dag was het judotoernooi voorlopig goed voor minimaal 1 goud en de Japanse judoka's waren zeer dominant, maar in de teamfinale werd Frankrijk toch niet verslagen.

Frankrijk stelde slechts één gouden medaillewinnares op in Clarisse Agbegnenou, terwijl Japan daar vier kampioenen tegenover kon stellen: Akira Sone, Chizuru Arai, Aaron Wolf en Shohei Ono. In de strijd tussen kampioenen Agbegnenou en Arai verloor de laatstgenoemde, die bovendien in een zwaardere klasse won. Agbegnenou was dominant en won op ippon. Shoichiro Mukai werd verrast door Axel Clerget, een van de twee zwakke schakels in het Franse team. Clerget gooide een mooie ippon.

Sone won individueel in de halve finale van Dicko bij de zwaargewichten, en nu gebeurde datzelfde. Sone liet zien veel sterker te zijn dan de Française. De nederlaag van Wolf, die goud won in de klasse tot 100 kilo, tegen Riner die in de klasse vanaf honderd kilo brons won, was ingecalculeerd: Riner kwam nooit in gevaar en won op straffen.

Hierdoor moest Japan de twee resterende partijen winnen. De laatste partij van Ono tegen Chaine mocht geen probleem zijn. Yoshida tegen Cysique, die in de klasse tot 57 kilogram tweede werd, dat was een ander verhaal. Het ging gelijk op, maar de score in de partij was uiteindelijk voor Cysique. Frankrijk won met 4-1 van Japan, dat slechts met het zilver stond. 

Zoals eerder gemeld verloor Nederland de partij om het brons tegen Duitsland. Een tweede bronzen medaille werd, zoals gebruikelijk in het judo, ook hier uitgereikt. Deze ging naar Israël, dat verrassend de Russen van het team van ROC wist te verslaan.