OS: Qatar pakt eerste goud ooit, LŁ pakt olympische titel terug

In Tokyo is het gewichtheftoernooi op de Olympische Spelen zaterdag weer vervolgd. Na twee dagen pauze werd gestreden om twee titels bij de mannen: die bij de mannen tot 81kg en tot 96kg.

Mannen -81kg
De grote favoriet was de Chinese grootheid Lü Xiaojun, de olympisch kampioen van Londen 2012 en in Rio goed voor zilver achter een Kazachse dopingzondaar. De regerend en vijfvoudig wereldkampioen zou vooral uitgedaagd moeten worden door de Italiaan Antonino Pizzolato, maar de Europees kreeg forse concurrentie.

Bij het trekken kwam Pizzolato tot 165 kilogram, een poging op 168 mislukte. De Turkmeen Rejepbay Rejepow wist 164 kilo in één keer boven het hoofd te krijgen, maar met 163kg deden ook de Dominicaan Zacarias Bonnat, de Colombiaan Brayan Rodallegas en Ritvars Suharevs uit Letland volop mee. Lü zag zijn eerste poging op 165kg mislukken, maar poging twee ging wél goed en op 170 kilo lukte het zowaar ook.

Het stoten leverde voor Rejepow een groot probleem op: twee keer ging 195kg mis, ook 198kg lukte niet en zijn wedstrijd was klaar. Suharevs bleef op 195 steken, Rodallegas kreeg er één kilo bij. Lü opende al op 197kg, met succes, waarna Bonnat en Pizzolato op respectievelijk 198 en 200 kilo openden, eveneens met succes.

Bonnat tilde er 202 kilo bij, Pizzolato ging op 203 de mist in en de Dominicaan kreeg ook 204 kilo omhoog. Dat deed Lü ook, waarna Pizzolato op 210kg faalde: brons was voor de Italiaan, achter de zilveren Bonnat. Lü kreeg het op 210 ook niet voor elkaar, maar pakte met een totaal van 374 kilogram wel het goud.

Mannen -96kg
Hier was er eigenlijk wel één topfavoriet en dat was Fares Ibrahim El-Bakh uit Qatar. De Chinese wereldkampioen Tian Tao was niet geselecteerd, wat genoeg zegt over de kracht van China in het geheel, en dus had El-Bakh eigenlijk geen echte uitdager. Bij het trekken viel dat nog mee: hij tilde 177kg omhoog, net als Keydomar Vallenilla uit Venezuela en de Georgiër Anton Pliesnoi, terwijl Boady Santavy uit Canada zelfs 178kg boven het hoofd kreeg.

Bij het stoten ging het echter vooral om het zilver, achter El-Bakh, die zijn openingspoging op 217kg had staan. Vallenilla kwam als winnaar uit de bus: hij tilde 210kg op, ging de mist in op 215kg en leek uit álle macht 216kg te halen, maar die werd toch afgekeurd. Dat bracht hem op een totaal van 387kg, net als Pliesnoi, maar de Venezolaan had het een beurt eerder gehaald en ging dus aan de leiding.

El-Bakh opende nadat iedereen klaar was op 217kg en daarmee was het goud binnen, waarna hij ook de 225kg nog 'even' omhoog tilde. Een wereldrecordpoging op 232kg liet hij snel varen, waarna Qatar het eerste olympische goud ooit kon vieren.