OS: Russische schermsters winnen ook op teamtoernooi sabel

Rusland heeft dankzij indrukwekkend spel van Olga Nikitna in de finale tegen Frankrijk de gouden medaille gewonnen. Zuid-Korea pakte het brons af van Italië na sterke comeback door Jisu Yoon.

In de kwartfinales van het sabelschermen in teams voor vrouwen waren er weinig verrassingen. Rusland, Zuid-Korea, Frankrijk en Italië gingen door ten koste van Japan, Hongarije, de VS en China. Tunesië verloor in de voorronde al van Japan, dat uiteindelijk knap vijfde wist te worden.

Halve finales
De eerste halve finale ging tussen Rusland en Zuid-Korea. Al direct kwamen de Russinnen op voorsprong. De Koreaanse Jisu Yoon kon zo nu en dan het gat met de Russen nog een beetje dichten, maar haar teamgenoten bleken niet opgewassen tegen de Russische sabelmachine. Met name Sofya Velikaya, de winnares van zilver in het individuele toernooi, gaf niks weg. Rusland won uiteindelijk met een indrukwekkende 45-26.

In de andere halve finale leek het aanvankelijk eveneens een inmaakpartij te worden. De Italiaanse dames kregen maar geen grip op het Franse team. Tegen Charlotte Lembach wisten de Italianen Irene Vecchi en Rossella Gregorio nog wat punten te maken, maar in de partijen tegen Cecilia Berder en Manon Brunet was het een verloren zaak. Aan het einde van de zesde ronde leek de partij al gespeeld. Het stond immers 30-14. Toen kwam echter de Italiaanse wissel Michela Battiston erin in een partij tegen Lembach. Lembach werd overlopen en Battiston wist in totaal 18 punten te maken. Lembach kon er soms voldoende tussenkomen om toch de 35 punten te halen, maar het was weer een wedstrijd. Battistons teamgenoten zetten deze lijn echter niet door. Uiteindelijk wonnen de Fransen daarom toch nog met 45-39.

Medailles
De strijd om brons begon voortvarend voor de Italianen. Vecchi zette de Italianen op een kleine voorsprong, die haar teamgenoten Greogrio en Battiston met verve verdedigden. Tegen Seo breidde Vecchi de voorsprong verder uit, waarna de Italiaanse dames los leken. Toen moest Jisu Yoon het echter opnemen tegen Rossella Gregorio. Yoon kon met elf punten een aanzienlijk deel van de achterstand weer goedmaken. Wel stonden de Italianen nog voor. Jiyeon Seo ging echter verder waar Yoon opgehouden was en zette de Zuid-Koreanen op een kleine voorsprong. Hoewel de Italianen in de laatste rondes nog dichtbij kwamen, gaven de Zuid-Koreaanse dames de voorsprong niet meer weg. Het brons ging met 45-42 naar Zuid-Korea.

De finale tussen Rusland en Frankrijk begon met een kleine voorsprong voor de Russen doordat Olga Nikitna Manon Brunet versloeg. In de partijen daarna lukte het de Franse dames steeds weer om meer punten dan Pozdniakova (individueel goud) en Velikaya (individueel zilver) te scoren en zo de achterstand in een voorsprong om te zetten. Pas in de Nikitna’s tweede ronde tegen Charlotte Lembach kwamen de Russische dames weer op stoom. Nikitna versloeg de Française met 11-3 en bracht daarmee Rusland opnieuw op voorsprong. Deze keer zouden haar teamgenoten Pozdniakova en Velikaya dit niet meer weggeven. Daarna was het in de laatste ronde weer aan Nikitna om haar kwaliteiten te zien. Met enige moeite trok ze de overwinning over de streep: 45-41 Zo wonnen de Russinnen, met name dankzij Olga Nikitna, het olympisch goud bij het teamonderdeel van sabel, nadat ze al goud en zilver in het individuele toernooi gewonnen hadden.