OS: Badloe pakt goud in RS:X-klasse

Kiran Badloe heeft goud gepakt in de laatste olympische zeilwedstrijd in de RS:X-klasse. De windsurfer was voor de medal race al zo goed als zeker van goud, maar daarvoor moest hij een diskwalificatie in de laatste race voorkomen. De Nederlander hield zich lange tijd afzijdig in de race en wist zich nog op te werken naar een tweede plek achter de Israëliër Yoav Cohen, die zijn tweede race van deze Olympische Spelen won.

Achter Badloe lag alles bij de start van de race nog open: zowel Frankrijk, Italië als Polen streden deze race voor zilver, maar alle vier startten te vroeg en werden daarvoor gediskwalificeerd, waardoor ook China en Israel voor de medailles konden strijden. De Chinees Kun Bi had een derde plek nodig voor zilver, en Israel moest winnen om nog een kleine kans te maken op brons. Bi slaagde er niet in om een derde plek te bemachtigen en finishte de race als vierde, wat nog nipt genoeg was voor een bronzen medaille voor Cohen. Fransman Thomas Goyard behield zijn tweede plek in het klassement en pakte zo zilver.

Ook bij de vrouwen is de RS:X vanochtend beslist. In de medal race streden de Engelse Emma Wilson, de Française Charline Picon en Chinese Lu Ynxiu om de gouden medaille. Picon nam halverwege de race de leiding over en kon deze rustig uitbouwen, terwijl achter haar Wilson en Lu samen om een tweede plek streden. Wilson zou uiteindelijk geen moment de tweede plek uit handen geven, maar moest toch genoegen nemen met brons. Voor Lu was een derde plek genoeg voor goud en Picon pakte het zilver. Lilian de Geus finishte de medal race op een zesde plek en nam zo nog de vijfde plek van Israel over.