OS: Korstanje in Nederlands record door op 100m vlinderslag

Zwemmer Nyls Korstanje heeft zich op de Olympische Spelen in Tokyo geplaatst voor de halve finales op de 100 meter vlinderslag. De 22-jarige Nederlander tikte aan in 51,54 seconden, de elfde tijd en een kleine verbetering van zijn eigen nationale record.

Topfavoriet Caeleb Dressel liet zien in vorm te zijn: met 50,39 evenaarde hij het olympisch record waarmee de Singaporees Joseph Schooling in Rio Michael Phelps van het goud hield. De Hongaar Kristof Milak was met 50,62 goed voor plek twee en de favorietenrol voor het zilver. Schooling, tegenwoordig helaas ver teruggevallen, kwam niet verder dan de 44e plek.

Op de 200 meter rugslag kwam Sharon van Rouwendaal in actie, een voorzichtige warmup voor als ze in het open water haar gouden medaille van Rio gaat verdedigen. De Nederlandse tikte aan in 2:11,24 minuten en ging zo met de zestiende tijd nog net door naar de halve finales.

Kira Toussaint, Arno Kamminga, Korstanje en Ranomi Kromowidjojo kwamen in actie in de series van de gemengde 4x100 meter wisselslag, een nieuw onderdeel op de Spelen - het zwemmen had er nog niet genoeg. Het Nederlandse kwartet tikte aan in 3:43,25 minuten, de zesde tijd en goed voor een finaleplek, waarin de meeste landen nog wel meer dan Nederland kunnen verbeteren in de opstelling.