OS: Russisch damesteam schermt naar goud op floret

Rusland heeft de finale van het floretschermen in teams voor dames gewonnen. Frankrijk kwam te laat op stoom. Beide teams bereikten de finale na een indrukwekkende comeback. In de strijd om brons hadden de Italiaanse dames geen kind aan de VS.

In de kwartfinales waren er geen grote verrassingen. De toplanden Rusland, VS, Frankrijk en Italië gingen allemaal door. Japan, Egypte, Canada en Hongarije werden zo tot een strijd om de vijfde plaats veroordeeld. Die strijd werd uiteindelijk gewonnen door Canada.

Halve finales
In de halve finale moesten de medaillewinnaressen van het individuele toernooi het tegen elkaar opnemen. De Amerikaanse dames, aangevoerd door Lee Kiefer, de winnares van het individuele goud, kwamen na een misser in de eerste ronde al snel op een voorsprong tegen het Russische team van onder meer Deriglazova (individueel zilver) en Korobeynikova (individueel brons). Die voorsprong behielden de Amerikanen lange tijd. Pas in de voorlaatste ronde wist Korobeynikova de wedstrijd om te gooien door maar liefst acht punten te maken tegen Nicole Ross, waardoor de Russen op een kleine voorsprong kwamen. In de laatste ronde kon Deriglazova deze verdedigen. Daarmee gaven de Amerikanen de finaleplaats op het einde van de wedstrijd weg.

De andere halve finale leek lange tijd naar Italië te gaan. De Franse selectie kon maar geen grip krijgen op de Italianen en al snel was de voorsprong erg groot. Pas in de vijfde ronde wist Ysaora Thibus eindelijk meer punten te scoren dan de Italianen. Vanaf dat moment snoepten de Franse dames elke ronde weer wat punten van de Italiaanse voorsprong af, zo uiteindelijk hun achterstand in de laatste ronde tot twee punten terugbrengend. Het was aan Thibus om tegen Arianna Errigo de comeback compleet te maken en dat deed de Française met verve. Haar partij met 8-3 winnende zette Thibus de eindstand op 45-43 voor Frankrijk.

Medailles
De strijd om brons leek aanvankelijk spannend te worden. De Amerikaanse schermster Ross bracht de Amerikanen op voorsprong. Hoewel de Italianen in de daaropvolgende partijen de voorsprong pakten, bleef het verschil enkele rondes miniem. In de vierde ronde werd Ross echter overlopen door Martina Batini, die Italië tot een 20-14 voorsprong wist te brengen. Vanaf dat moment waren de Italianen los. Ronde na ronde werden de Amerikanen met gemak verslagen. De Amerikanen bleven maar missen, waardoor de Italianen zelfs voor de meest hopeloze voorsteken nog punten kregen. De Amerikanen verloren kansloos met 45-23, waardoor de Italianen met het brons aan de haal gingen.

In de finale tegen Frankrijk kwamen de Russen snel op een voorsprong. Larisa Korobeynikova zette Ysaora Thibus opzij, waarna ook in de meeste andere rondes de Russen maar punten bleven scoren. In de derde ronde gleed de Russische Marta Martyanova uit, waarbij ze haar enkel blesseerde. Desondanks zette ze door en hield ook zij het Russische team overeind. Pas in de laatste twee rondes kwamen de Franse dames een beetje op stoom, net zoals in de halve finale. De Russische florettisten hadden echter al zo’n voorsprong opgebouwd, dat dit geen enkel wezenlijk gevaar meer kon opleveren. Zo wonnen de Russische dames de strijd om goud met 45-34.