OS: Eindelijk goud voor 'poster girl' van het kanoslalommen

Kanoslalomster Jessica Fox heeft eindelijk olympisch goud te pakken. De Australische wordt al jaren gezien als 's werelds beste in de kayak én de kano, maar tot nu toe lukte het op de Spelen nog niet: in de kayak pakte ze zilver (2012) en daarna twee keer brons, maar in de kano - dit jaar voor het eerst olympisch bij de vrouwen - lukte het wél.

De eerste van de tien finalisten die echt een snelle tijd neerzette was de Britse Mallory Franklin, gevolgd door de foutloze - maar beduidend langzamere - Française Marjorie Delassus. Andrea Herzog uit Duitsland wist Franklin's tijd vervolgens een beetje te benaderen, de Braziliaanse outsider Ana Satila miste een poortje en noteerde daarmee de laatste tijd.

Tereza Fiserova uit Tsjechië kon het podium niet bedreigen en zo was de beurt aan Fox, wiens familie volgens boze tongen iets teveel invloed heeft binnen de internationale kanobond. Ze wist haar rol volledig waar te maken en met een geweldige run dook ze ruim drie seconden onder Franklin's tijd door naar goud en de bekroning van haar carrière. Franklin pakte het zilver, brons was voor Herzog.